Tko je to vidio da neka frizerka koja je umislila kako može biti i direktorica u svojoj radnji isplaćuje sebi plaću manju nego što je plaća službenice u općini

Piše: Anthony R. Boras, Pasadena, Cal.

Prije nekih 6-7 godina Njemačkoj ponestalo radne snage, pa Merkelica pozvala svoje prijatelje iz raznih država u pomoć. I taj poziv došao do našeg velikog ekonomskog stručnjaka Linića koji je u tome prepoznao našu veliku gospodarsku šansu.

Pošalješ mlade ljude u Njemačku, a oni šalju lovu kući. Zahvaljujući takvoj lovi Jugoslavija je imala standard veći od svih istočnonjemačkih država, pa zašto taj recept ne bi iskoristila i Hrvatska. Problem je samo kako kvalificiranu i vještu radnu snagu nagovoriti da napuste svoje sitne obrte i odu u Njemačku.

Kako se stručnjaci razlikuju od nestručnjaka po tome što mogu predviđati nekoliko koraka unaprijed dao se Linić u razmišljanje i smislio zakon o pred stečajnoj nagodbi. Nagovori prijatelje iz velikih firmi da kupuju a ništa ne plaćaju, a onda oni zatraže nagodbu. Nagodbom sa samim sobom oni više nikom ne moraju plaćati, a sitni dobavljači mogu lijepo u stečaj. I tako Linić prodao priču kako spašava 50.000 radnih mjesta u velikim poduzećima, a 50.000 obrta sa 100.000 zaposlenih propalo pa krenuo val iseljavanja, baš kako Merkelici odgovara.

A onda počeo rat u Siriji pa navalili migranti. Pozvala ih Merkelica milijun kako bi imao tko raditi, ali pojavio se novi problem, migranti ne vole i ne znaju raditi. I tako danas Njemačkoj ponovno nedostaje milijun radnika pa ponovno pozvala svoje prijatelje u pomoć.

I evo nam našeg mladog gospodarskog stručnjaka Zdravka Marića koji je godinama radio u Agrokoru i koji nam može potvrditi kako tamo do veljače prošle godine nije bilo nikakvih problema.

Nakon što je godinama pomagao Todoriću odlučio stručnjak Zdravko pomoći i Merkelici. Napravio izmjene zakona o porezu kojima će pomoći velikim poduzećima, a istovremeno i Merkelici. Nije u redu da neki sitni kulaci i kapitalistička sitnež konkuriraju našim uglednim kompanijama, pa ih sve treba poslati u Njemačku da podrže ovu europsku gospodarsku lokomotivu.

Odlučio Zdravko da svaki direktor mora sebi isplatiti plaću od 10.000 kuna mjesečno, a ako to ne može onda ne treba ni smetati na tržištu pametnijima. Ta tko je to vidio da neka frizerka koja je umislila kako može biti i direktorica u svojoj radnji isplaćuje sebi plaću manju nego što je plaća službenice u općini. Sve takve nadobudne poduzetnice i poduzetnike treba poslati u Njemačku da se malo nauče poslovati.

A postoje i neki optimisti koji otvaraju nove tvrtke samo zato da bi mogli glumiti direktore. Ne shvaćaju kako takve odgovorne poslove mogu raditi samo odabrani sinovi komunističkih elita, koji su za to godinama pripremani, a ne neki primitivci koji slušaju Thompsona. Primitivci su dobri za slanje love kući iz inozemstva, a ne za nošenje torbe, mašne i direktorskog pečata.

Pojavili su nam se čak i neki razbarušeni klinci koji bi htjeli sa svojim fiks idejama osnivati nekakve Startapove. Nemaju love ni za plaćanje najma, pa počinju raditi u garažama, a misle kako ćemo im dozvoliti štednju na vlastitoj plaći u cilju zakidanja državnog proračuna.

Sve takve treba poslati van kako bi ih iskusni Merkeličini poslodavci ošišali i naučili reda. Pomogneš sebi, a i Merkelici, baš kako treba.

Računovođe poslale otvoreno pismo Plenkoviću i ekipi zbog najavljenog uništavanja poduzetnika – na najjače, evo kako izgleda nova računica državne pljačke

Facebook Komentari