Znanstvenici: Ljeto 2018. godine pokazatelj je onoga što ćemo imati sljedeća četiri ljeta

Ilustracija

Postoji vrlo velika mogućnost da nas iduće četiri godine očekuju visoke temperature širom svijeta, upozoravaju znanstvenici.

U razdoblju od 2018. do 2022. godine velika je vjerojatnost da će prosječne temperature tla i površine mora ostati iznadprosječno visoke, piše New Scientific Journal.

“Pokušali smo predvidjeti u kojem će se smjeru klima samostalno razvijati”, kazao je jedan od autora Florian Sévellec iz Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja u Francuskoj. “Pokazali smo kako će klimatski uvjeti varirati u iduće četiri godine, no bit će obilježeni vrlo visokim temperaturama”, dodao je.

Sévellec smatra da je ova godina bila “tipičan primjer” onoga što nas očekuje. Ljeto 2018. godine pokazatelj je onoga što ćemo imati sljedeća četiri ljeta. Uz to, znanstvenici tvrde kako je malo šanse da se tijekom prevrućih ljeta dogode “intenzivni hladni događaji” koji bi barem nakratko osvježili temperature zraka i mora. “Hladne faze još uvijek su moguće, no za njih postoji jako malo vjerojatnosti”, zaključuje Sévellec.

Njegov tim proveo je istraživanja prije ljetnog vrućeg vala koji je spržio Europu posljednjih mjesec dana i predvidio velike vrućine opisavši ih kao “toplinske anomalije”. Do rezultata su došli proučavanjem simulacija iz prošlih stoljeća i traženjem sličnosti s trenutnim klimatskim promjenama. Grupa znanstvenika proučava, uz globalne, i regionalne klimatske trendove i promjene. Upozoravaju kako bi rekordne vrućine koje su obilježile temperature ovo ljeto mogle postati pravilo, a ne iznimka, piše dnevnik.hr.

Share This Article