Branitelji nisu za srpsko ojkanje u Petrinji, ali će im pomoći i čuvati ojkače ako se festival prebaci u Jabukovac ili Blinju

U organizaciji SKD “Prosvjeta” iz Zagreba u Petrinji se 25. kolovoza trebao održati treći festival ojkača.

Održavanju festivala usprotivila se Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje. Predsjednik Koordinacije Darko Dumbović je rekao kako nemaju ništa protiv da se festival prebaci u Jabukovac ili Blinju, prenosi Portal 053. Ponudio je i da će hrvatski branitelji organizirati osiguranje festivala ojkača u Jabukovcu.

“Pokazalo se da je svih ovih godina, Grad Petrinja, područje Grada Petrinje proglašeno jedno od najsigurnijih područja u Republici Hrvatskoj gdje nije zabilježen niti jedan međunarodni incident, niti jedan sukob, niti jedan verbalni sukob, a kamoli fizički. Temeljem toga smo poručili, ukoliko vi mislite da niste sigurni, kako su oni na svojim bezbrojnim portalima izvan Petrinje pisali, mi ćemo doći sa 100, 150 branitelja, ratnih veterana, koliko treba i čuvat ćemo ih. Mada, ponavljam, Republika Hrvatska je neovisna, slobodna, demokratska i sigurna država i nema se bilo tko čega bojati”, rekao je Dumbović.

Predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Đurđa Bobinac je rekla kako kao rođena Petrinjka zna da ojkanje u Petrinji nije tradicija te ne vidi niti jedan razlog da to postane.

Predsjednik Udruge Hrvatski Domobran Mirko Putrić je kao svjedok vremena rekao kako je u mladosti bio učitelj po srpskim selima te da se ne sjeća da se bilo gdje na Banovini organiziralo manifestacije s ojkanjem.

Na konferenciju koju su održali protivnici festivala iz SKD “Prosvjeta” odgovorili su priopćenjem.

“Festival ojkače je manifestacija koja baštini tradiciju i običaje ne samo srpske zajednice sa prostora centralnih dijelova Republike Hrvatske, već i drugih naroda koji zajedno sa srpskim vijekovima žive na istim prostorima i čija se kultura i tradicija međusobno prožima svo to vrijeme. Smatramo da način narodnog pjevanja poznat u narodu kao “ojkanje” ni u kojem kontekstu nije i ne može biti razlog za podizanje tenzija i narušavanje suživota na području grada Petrinje, samim tim što je festival uvršten u godišnji program rada Petrinjskog pododbora SKD “Prosvjeta” za 2018. g. i kao takav je sufinanciran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske”, stoji, između ostalog, u priopćenju koje su poslali, piše N1.

Facebook Komentari