Stjepan Kožić, u čijoj se županiji bez problema umire jer Hitne nema, objašnjava u čemu je problem

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u priopćenju medijima naglasio je da smrt mladića u Zaprešiću dokazuje koliko je nedostatna mreža Hitne medicinske pomoći u Zagrebačkoj županiji.

Priopćenje župana Kožića prenosimo u cijelosti:

“Izražavam najiskreniju sućut obitelji preminulog mladića. Ne postoje riječi utjehe kojima bi se olakšala bol koju osjećaju roditelji, obitelj i prijatelji, no ovim putem kao župan Zagrebačke županije u čijoj je nadležnosti županijski Zavod za hitnu medicinu dužan sam iznijeti činjenice.

Naime, Mrežu hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i temeljem tih odluka provode ih županije. Koliko je Mreža nedostatna u Zagrebačkoj županiji nažalost svjedoči smrt mladića u Zaprešiću. Moram napomenuti da je Zagrebačka županija tek 2016. godine dobila, uz postojećih 30, dodatnih 15 T1 timova hitne medicinske pomoći. Niz godina upozoravao sam i apelirao na resorno ministarstvo kako raspodjelom 30 T1 timova hitne medicinske pomoći nije moguće osigurati ujednačenu dostupnost i kvalitetu hitne medicinske pomoći za gotovo 320.000 stanovnika na području Zagrebačke županije.

Svjesni neodrživosti ustrojstva s 30 T1 timova, Županijska skupština i ja kao župan tražili smo 20 dodatnih T1 timova hitne medicinske pomoći s obzirom na naš geografski položaj, važne cestovne koridore, međunarodnu zračnu luku i ono najvažnije – činjenicu da na našem području nemamo bolnicu. Naš zahtjev nije usvojen u potpunosti jer smo dobili samo 15 T1 timova hitne medicinske pomoći i nažalost tragedija na koju sam upozoravao se dogodila.

Prema informacijama koje sam dobio od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorina Gajnika, djelatnici Zavoda reagirali su sukladno pravilima struke, međutim to i dalje ne umanjuje činjenicu da je kako Zagrebačkoj tako i drugim županijama potreban kvalitetniji ustroj hitne medicinske pomoći.

Iskreno se nadam, zajedno sa svim stanovnicima Zagrebačke županije da će se donijeti nova mreža hitne medicinske pomoći kako bi se u što većoj mjeri izbjegli ovakvi nemili događaji i spasili ljudski životi.”, stoji u priopćenju župana Kožića.

Drugovi Plenkoviću i Kujundžiću, ovo je vaša katastrofa: Dok je Hitna kasnila, pa je mladić u Zaprešiću umro na ulici, još jedna smrt u Jastrebarskom – jer Hitne nije bilo

Kujundžićevo ministarstvo u skladu s Plenkovićevom politikom stabilnosti u mrtvačnici: Mladić je umro, sve je ok

Gradonačelnik Zaprešića nakon smrti mladića na ulici kritizira ministra iz svoje stranke: Organizacija Hitne nije dobra, zakon nije dobar

Facebook Komentari