Otkazan Bajagin koncert u Karlovcu, ne zna se jel Armija srpska, Samo sloga Srbina spasava ili nešto treće razlog

Iako je najavljen i mnogi su očekivali njegov nastup, Bajaga neće nastupati na ovogodišnjim Danima piva u Karlovcu! Umjesto njega, nastupit će Hladno pivo.

Doznaje to Radio Mrežnica, a o tome zašto Bajaga ne dolazi u grad na 4 rijeke, službenog odgovora nema. No, zato ima neslužbenih priča koje navode da je riječ o pritisku dijela braniteljskih udruga i branitelja koji su izrazili negodovanje mogućnošću njegovog gostovanja. Tvrtka Fest koja je koncesionar Dana piva zadužena je za sadržaj i nastupe izvođača, a sve to već su puno ranije predstavili Gradu Karlovcu i problema nije bilo.Prijepori vezani uz Bajagin nastup pojavili su se otkad je informacija i službeno prije 20-ak dana otišla u javnost, piše Radio Mrežnica.

Bajagin nastup otkazan je tako u “zadnji” čas, a kako neslužbeno doznajemo, u Gradu Karlovcu navodno su koncesionaru suptilno predložili izmjenu izvođača. O tome da je riječ o pritisku braniteljskih udruga nitko ne govori ni riječi, ali zato njihov predstavnik Petar Banić kaže :”Nema komentara”.

Je li Grad doista izvršio pritisak na koncesionara manifestacije zbog pritiska nekih braniteljskih udruga i samih pojedinaca, što je razlog otkazivanju izvođača, pitanja su na koje čekamo odgovor iz Grada Karlovca.

Bajaga je već dvaput nastupao u Karlovcu, 2011. godine, u veljači i u prosincu, i to u Sportskoj dvorani, piše Radio Mrežnica.

Od Grada Festu nisu išli nikakvi pismeni zahtjevi za otkazivanjem Bajaginog koncerta niti su branitelji službeno ili neslužbeno od Grada zatražili otkazivanje tog koncerta. Izjavila je to dogradonačelnica Karlovca i članica Povjerenstva za Dane piva Andreja Navijalić upitana za komentar o promjeni u programu nakon što je on javno obznanjen.

– Nije bilo pismenih zahtjeva. No, Navijalić je kazala kako je postojala inicijativa branitelja, ali kakva i kojih branitelja nije precizirala.

– Ono što znamo da je postojala inicijativa branitelja, a na nama je da osluškujemo ne samo branitelje nego i sve ostale građane grada Karlovca posebno branitelje koji su ipak zaslužni za obranu grada Karlovca i za obranu naše države. Na neki nam je način važno mišljenje šire javnosti i u tom konceptu su date smjernice organizatoru da vidi što bi bilo najbolje i u kom smjeru je najbolje složiti programski koncept Dana piva.

Na pitanje znači li to ipak da je Grad dao nalog koncesionaru da mijenja Bajagu, odgovara: – Ne, prema Gradu nije bilo nikakvih inicijativa i nema pisanog traga. Mi smo sa Festom razgovarali kao što smo razgovarali i sa braniteljima u smislu da se vidi programska shema i zatvori koncept tako da smo slijedili tu misao njihovu i nastojali tu priču zatvoriti, ali nije bilo nikakvih pisanih zahtjeva prema gradu.

Iz ovakve tvrdnje nejasno je zašto je onda uopće došlo do otkazivanja koncerta pjevača koji je bez ikakvih problema u Karlovcu nastupao dvaput 2011. godine.

Do promjene izvođača došlo je tek nakon javne objave programa, znači li to da prije toga Bajagin nastupi nije bio sporan?

– Mislim da je to trebalo puno prije i ja se ispričavam svima što je uopće došlo do toga. Kao članica i dio Povjerenstva koje je o tome raspravljalo moram reći da smo se više koncepcijski usmjerili na sam koncept Dana piva nego na izvođače pa moja isprika svima zbog toga.

Dogradonačelnica decidirano ne kaže da je Bajaga otkazan zbog pritiska branitelja, ali ne zna reći ni razlog zbog kojeg je došlo do otkazivanja koncerta.

– Postoji više elemenata, mislim da i tehnički razlozi i financijski i zauzetost izvođača i cijeli širi politički kontekst u kojem se trenutno nalazimo, ali isto tako i osluškujući ono što građani grada Karlovca posebice branitelji misle. Mislim da se tražilo jedno dobro kompromisno riješenje i da u tom smjeru idemo i da se kvaliteta samih izvođača i Dana piva neće narušiti. Ono što je mislim osobno je da mi trebamo otvarati prostor prema mladim ljudima. Prošle godine znamo da je bila grupa SARS i da nije bilo nikakvih problema i da ti mladi izvođači i ubuduće s te međunarodne razine imaju prostora za nastup u gradu Karlovcu. Mislim da smo to i dokazali dobivši nagradu kao Otvoreni gradu u Novom Sadu 2014. godine i da ćemo taj koncept i dalje zadržati.

Bajaga je svoj prvi koncert nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj održao upravo u Karlovcu u veljači 2011. godine. Iste godine, ali u prosincu nastupao je s Jelenom Rozgom na Karlovačko live koncertu, također u Sportskoj dvorani. Tada to nije bio problem, a na pitanje zašto je danas, u 2018. postao, dogradonačelnica odgovara.

– Različite su godine, različiti su koncepti, različite su politički okviri i mislim da na neki način očito možemo u tom konceptu promatrati cijelu ovu situaciju.

Za sve ostale detalje oko organizacije nastupa izvođača uputila nas je na koncesionara jer, kako je rekla, sve su prepustili organizatoru.

Share This Article