Hrvatska obilježava 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. U Kninu se okupio državni vrh

Hrvatska obilježava 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. U Kninu se okupio državni vrh, već od ranih jutarnjih sati na Trgu dr. Ante Starčevića poslane su poruke zajedništva, mira, poruke želje za stabilnošću za novom Hrvatskom, kao i želje da se nadogradi Hrvatska vojska kao čimbenik sigurnosti. Poruke su to i premijera Andreja Plenkovića i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Kasnije se svečanost po tradiciji preselila na Kninsku tvrđavu, gdje su kninska zvona simbolično obilježila ulazak Hrvatske vojske. Potom je podignuta hrvatska zastava. Pročitano je 238 imena hrvatskih branitelja koji su položili živote za slobodnu Hrvatsku u kolovozu prije 23 godine.

Svečanost je obilježio i prelet borbenih zrakoplova, odnosno zračni mimohod. Naravno, dominirali su MiG-ovi i Barak F 16, izraelski avioni koje je Hrvatska nabavila i koji su prvi put letjeli hrvatskim nebom.

Bez obzira na verbalne provokacije koje su došle iz Srbije vezano za obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti, hrvatski ministri i hrvatski državni vrh samo je poslao pruku da Hrvatska slavi svoj dan i ovaj povijesni događaj jer je to temelj demokratske Hrvatske. Iz Knina i ovaj dan šalju poruke mira i zajedništva, kako svim građanima Hrvatske, tako i građanima u cijeloj regiji. Održana je i misa, a državni vrh se nakon Knina zaputio u Sinj gdje se danas trči Alka.

U Kninu se održava središnja svečanost, kojoj je nazočan cijeli hrvatski državni vrh, visoki državni i vojni dužnosnici, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u “Oluji” i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata. Program je počeo u 6.30 budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH.

Predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici oružanih snaga Kolindi Grabar-Kitarović prijavak je podnio general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Potom su položeni vijenci na Spomeniku hrvatske pobjede “OLUJA 95. Zatim su uslijedila prigodna obraćanja predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Program na Kninskoj tvrđavi počeo je uz nazočnost visokih državnih i vojnih uzvanika čitanjem povjesnice o VRO Oluja, zvonjavom crkvenih zvona i podizanjem zastave Republike Hrvatske. Nakon toga su pročitana imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, uz minutu šutnje. Uslijedio je počasni plotun iz topničkih oružja, let zrakoplova i program akro grupe HRZ-a “Krila Oluje te nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sv. Juraj.

U 10.45 krenuo je mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je od 11.30 služena misa za Domovinu. Predvodio ju je šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s vojnim biskupom u RH Jurom Bogdanom.

U subotu navečer je na Kninskoj tvrđavi, u nazočnosti državnog vrha, priređen prijem za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata, na kojemu je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović odlikovala umirovljene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Veleredom Kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Po podatcima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskijskog centra Domovinskog rata u “Oluji” poginulo je 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 je ranjeno, a 15 ih je nestalo, piše HRT.

Facebook Komentari