Tko će prvi predstaviti fleksibilni pametni telefon?

Veličina više nije važna. Važna je izdržljivost, ne lomljivost i savitljivost. Tako bi se ukratko mogla opisati utrka velikih proizvođača pametnih telefona.

Priča o fleksibilnim pametni telefonima, toliko savitljivim da bi se mogli preklopiti i stati u svaki džep, traje već nekoliko godina. No, ako je vjerovati posljednjim informacijama, prvi pametni telefon s fleksibilnim ekranom mogao bi se na tržištu pojaviti već sljedeće godine.

Navodno Huawei užurbano radi na proizvodnji i lansiranju preklopnog pametnog telefona sa savitljivim odnosno fleksibilnim ekranom, kako bi pretekao Samsung.

To nije ništa novo za Huawei koji je u nekoliko navrata “požurio” sa svojom ograničenom serijom pametnih telefona ne bi li ih predstavio prije svojih suparnika.

Prema posljednjim informacijama, Huawei bi svoj fleksibilan pametni telefon opremio fleksibilnim OLED ekranima kineskog proizvođača BOE-a.

S druge strane, Samsung sam razvija fleksibilne ekrane (koje onda može prodavati i drugim proizvođačima pametnih telefona). Tako su objavili kako su razvili nesalomljiv fleksibilan ekran za pametni telefon koji je dobio certifikat i u SAD-u.

No, uz fleksibilne telefone veže se i cijeli niz pitanja koja mogu utjecati na korisničko iskustvo, ali i to koliko će ljudi zaista biti spremni platiti za to “čudo tehnologije”.

Jer nije dovoljno imati samo razvijen hardver koji će omogućiti fleksibilan ekran. Postavlja se pitanje može li i softver koji pokreće cijeli sustav funkcionirati na takvom ekranu odnosno prilagoditi se različitim oblicima koje bi fleksibilni telefon mogao imati.

Biti će zanimljivo vidjeti što će Huawei (ali i Samsung, Apple i ostali veliki igrači) napraviti po pitanju fleksibilnih pametnih telefona i hoće li zaista očarati široke mase ili će ostati samo zgodna igračka za ljubitelje tehnologije, piše Zimo.

Share This Article