Evo kako ćete s ovih 15 koraka uvijek izbjeći velilko čišćenje, a dom vam neće biti prljav

Od pomisli na “generalku” vam se diže kosa na glavi. Evo kako ćete uvijek izbjeći velilko čišćenje, a dom vam neće biti prljav.

1. Napravite krevet ujutro čim ustanete

Kad ustanete iz kreveta, obucite se i širom otvorite prozore, istucite jastuke i protresite poplune, prozračite sobu.

2. Stvorite si rutine koje vam odgovaraju

Svatko je drugačiji i svaki dom ima svoje točke nereda, ovisno o ukućanima.

3. Svaki dan operite i osušite prljavu odjeću

Svaki dan prije ili poslije posla stavite prati jednu mašinu odjeće i prostrite je da se suši.

Na ovaj način drastično ćete smanjiti količinu prljave odjeće, imat ćete više izbora za obući, a ne morate ni sve odmah peglati.

4. Pospremite odjeću

Cijela procedura će trajati par minuta, a ujutro će vas dočekati uredna soba.

5. Odmah perite suđe

Nemojte čekati da se nakupi puno suđa, onda je to grozomorni zadatak koji je iznimno teško započeti, a još teže završiti.

6. Kod pripreme hrane i kuhanja odmah obrišite pult

Trebat će vam minuta – dvije, a da ste ostavili za kasnije vjerojatno biste potrošili sat vremena na ribanje, pranje, ispiranje i laštenje.

7. Riješite se nepotrebnih sitnica

Ostavite najdraže uspomene, a sve ono “što bi vam jednom moglo zatrebati” – bacite van.

8. Stvari koje “prežive” trebaju imati točno određeno mjesto

Nakon što se riješite nepotrebnih stvari, ono što je ostalo mora dobiti svoje mjesto. Ako stvari imaju svoje mjesto, manje će praviti nered po drugim mjestima po stanu.

9. Riješite se papira

Papirnati proizvodi imaju tendenciju s vremenom se pretvoriti u ogromne hrpe, a to je najlakše izbjeći blokirajući uopće ulaz papira u kuću.

10. Uvedite u rutinu manja uređivanja

Ako uđete u stan i vidite da su cipele posvuda, nakon što se skinete, pokupite cipele i stavite ih u ormarić. Isto tako, kad uđete u spavaću sobu i vidite neuredan krevet – protresite jastuke i pokrivače i pokupite odjeću s poda.

Oba zadatka će trajati oko 5 minuta, a vi ćete riješiti dva “neuredna” problema.

11. Postavite pravilo od 10 minuta

Ako se u kući prihvati ovo pravilo – više nikad nećete imati “veliko čišćenje” koje uključuje od poda do stropa. Uvijek će dio posla biti odrađen. Svi ukućani moraju provesti 1o minuta dnevno pospremajući nered.

12. Iskušajte “Pomodoro tehniku”

Pomodoro tehnika predlaže da za svakih 25 minuta čitanja knjige, gledanja filma, igranja igrica, 5 minuta napravi predah i počisti oko sebe.

13. Za djecu planirajte unaprijed

Ako imate manju djecu koja vole crtati, nabavite par ploča za crtanje (ima ih u svim većim centrima) kako ih ne bi previše privlačili lijepi bijeli zidovi, savjetuju na portalu Life Hack.

Ako imate osnovnoškolca, dobra ideja je nabaviti kutije za igračke i školski pribor, te ih obilježiti i odrediti točno mjesto za njih.

14. Stvorite kutak za “nered”

Teško je postići dom u kojemu sve blista, sve je na svom mjestu, čisto, mirisno i uredno. Ali, tome možete doskočiti, odredivši neki kutak u stanu koji će striktno biti namijenjen neredu.

15. Uključite cijelu obitelj

Bez obzira koliko vaši ukućani imali godina, svi mogu pomoći u čišćenju.

Idealno je da se ukućani dogovore i raspodijele zadatke. Tada će sve ići glatko i završit ćete u rekordnom roku, piše 24 sata.

Share This Article