Komunistički zločini: Masovne grobnice u centru Zagreba

Ministarstvo hrvatskih branitelja obavijestilo je Jutarnji list kako je istraživanje lokacije na Savskoj cesti 77 uz Pedagošku akademiju u Zagrebu počelo 9. veljače kad su primili e-mail koji ih upućuje da na tom prostoru postoje masovne grobnice.

“Nakon što je Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale zaprimila saznanja o postojanju lokacije na kojoj bi se trebali nalaziti posmrtni ostaci njemačkih i hrvatskih vojnika te civila, pokrenulo je postupak prikupljanja dokumentacije od nadležnih tijela i institucija s ciljem potvrđivanja lokacije i zaprimljenih saznanja”, objasnili su u Ministarstvu.

Nadležna tijela izvijestila su ih kako imaju određene informacije i dokumentaciju, ali da se za događaj na toj lokaciji ne vodi kazneni postupak. Potom je Ministarstvo u ožujku krenulo u dodatna istraživanja s cadaver psima koji su markirali pet lokacija, a područje je pregledano i georadarom.

S probnim iskopavanjem počeli su 16. srpnja, a ako pronađu posmrtne ostatke, krenut će u njihovu ekshumaciju. Predviđeno trajanje aktivnosti ovisit će o dinamici radova i o stanju nalaza na samom terenu. Od ukupno 918 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koje Uprava istražuje, 44 su lokacije u gradu Zagrebu, a 41 u Zagrebačkoj županiji.

Tijekom ove godine pokrenuto je istraživanje na 243 lokacije, od kojih je 20 u Zagrebu, a pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 313 osoba.

Facebook Komentari