Zagorski SDP uz Hajdaša Dončića, traže Bernardićevu ostavku i nove izbore

Nakon što je Glavni odbor SDP-a u subotu na dvije godine suspendirao četvoricu članova Predsjedništva stranke sa svih stranačkih dužnosti i oduzeo im sva članska prava, u Zaboku se četvrtak uvečer okupio Županijski odbor Krapinsko-zagorske županije kako bi dao potporu svojem dotadašnjem predsjedniku, sada suspendiranom Siniši Hajdaš Dončiću.

S obzirom na suspenziju, njegovu čelnu dužnost do daljnjeg će obnašati potpredsjednik Marko Vešligaj. Odluku o suspenziji proglasili su nestatutarnom i traže njezino poništenje.

U četiri zaključka krapinsko-zagorski SDP-ovci ističu da se najoštrije protive sankcioniranju članova SDP-a koji su otvoreno i javno, kako bi se riješili problemi, progovorili o stanju u SDP-u. Odluku Glavnog odbora o oduzimanju prava Hajdaš Dončiću da obnaša funkciju predsjednika Županijske organizacije Krapinsko-zagorske županije odbacuju, smatrajući je nestatutarnom.

Statutarnu komisiju pozvali su da poništi tu odluku. Zbog postupaka aktualnog vodstva kojim se kriza u stranci, umjesto da se rješava, još više produbljuje, od predsjednika stranke Davora Bernardića traže da podnese neopozivu ostavku i da se u SDP-u provedu unutarstranački izbori.

Naime, kako pojašnjavaju, prema članku 32. Statuta SDP-a, pravo na obnašanje funkcije u općinskoj, gradskoj ili županijskoj organizaciji može oduzeti samo Predsjedništvo, a potom je potvrđuje Glavni odbor stranke.

Međutim, Predsjedništvo za takvu vrstu sankcija nije imalo većinu pa ju je Bernardić prebacio na Glavni odbor, kako kažu zagorski SDP-ovci, “bez valjanog prijedloga i bez vođenja odgovarajućeg postupka”. Glavni odbor stranke odluke o suspenziji, prema Statutu, može donositi samo za dužnosti na nacionalnoj razini.

Upozoravaju i na kršenje članka 13. Statuta po kojemu su “rad i djelovanje SDP-a javni” pa stoga smatraju da se javnim istupima koji za cilj imaju rješavanje nagomilanih problema u stranci ne krše ni Statut ni programski dokumenti SDP-a nego da se upravo time ostvaruje statutarno načelo o javnosti rada SDP-a, javlja HRT.

Facebook Komentari