Britanska policija ima ruske osumnjičenike za napad agensom Novičok na Sergeja i Juliju Skripalj

CTSFO antiteroristička policija Ujedinjenog Kraljevstva

Policija Ujedinjenog Kraljvstva Velike Britanije i Sjeverne Irske identificirala je nekoliko Rusa za koje vjeruje da su odgovorni za napad nervnim otrovom Novičok na bivšeg dvostrukog rusko-britanskog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju, izvijestio je danas Press Association pozivajući se na izvor blizak istrazi.

Sergej Skripalj, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU koji je izdao desetke agenata britanskoj vojno-obavještajnoj agenciji MI6, i njegova kći Julija nađeni su u nesvijesti na klupi u britanskome gradu Salisburyju 4. ožujka ove godine.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. godine je u Ruskoj Federaciji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku vojnu obavještajnu agenciju MI6, prenosi britanska novinska agencija Reuters. Pomilovan je 2010. godine u okviru razmjene špijuna sa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske okrivilo je Rusku Federaciju za napad i identificirala je otrov kao Novičok, smrtonosnu skupinu nervnih agensa koje je razvila bivša sovjetska vojska ’70-ih i ’80-ih godina prošlog stoljeća. Ruska Federacija kao sljednica propalog komunističkog SSSR-a je opetovano zanijekala bilo kakvu upletenost u napad.

Nakon analiziranja snimki nadzornih kamera policija Ujedinjenog Kraljevstva smatra da je nekoliko Rusa bilo upleteno u napad na Sergeja Skripalja i njegovu kćer, koji su tjednima bili u bolnici, a nakon oporavka i izlaska iz bolnice prebačeni su na tajnu lokaciju, navodi Press Association.

– Britanski policijski istražitelji vjeruju da su identificirali osumnjičene ruske počinitelje napada nervnim otrovom Novičok – rekao je izvor blizak istrazi.

Nakon analiziranja snimki nadzornih kamera policija Ujedinjenog Kraljevstva smatra da je nekoliko Rusa bilo upleteno u napad na Sergeja Skripalja i njegovu kćer, koji su tjednima bili u bolnici, a nakon oporavka i izlaska iz bolnice prebačeni su na tajnu lokaciju

– Oni (istražitelji) su sigurni da su osumnjičeni Rusi – kazao je izvor dodajući da su snimke kamera uspoređene s podacima o osobama koje su u to vrijeme ušle u Ujedinjeno Kraljevsttvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Glasnogovornik policije Ujedinjenog Kraljevstva u interesu daljnje istrage, odbio je komentirati to izvješće.

Proteklih tjedana britanska protuteroristička policija – Counter Terrorist Specialist Firearms Officer (CTSFO) počela je istraživati i ubojstvo žene koja je preminula 8. srpnja ove godine, oko tjedan dana nakon što je otrovana agensom Novičok u blizini grada Salisburyja u Engleskoj. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari