Mala zemlja za veliki san: Vlada na još šest mjeseci produžila šefovanje u ZL Dubrovnik bratu europarlamentarke Dubravke Šujice

Na zatvorenom dijelu sjednice 12. srpnja, Vlada je utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara i to Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), koje će se održati 13. srpnja 2018. godine, Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), koje se održava 16. srpnja 2018. godine te Vijeće za vanjske poslove (FAC), koje će se također održati 16. srpnja 2018. godine.

Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Europskoga vijeća i Vijeća ministara, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Hrvatske, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je odgovorila na Obrazloženo mišljenje Europske komisije, broj 2016/2192, u vezi s procjenom i upravljanjem bukom iz okoliša. Također, odgovorila je i na Pismo službene obavijesti Europske komisije, broj 2018/0113, u vezi s pretpostavkom nedužnosti i kaznenim postupkom. Odgovori koji je Vlada utvrdila bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.

Izmijenjena je Odluka o osnivanju Generalnog konzulata. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.

Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2018. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Materijale za ovu točku možete preuzeti na sljedećim poveznicama:

Što se tiče kadrovskih pitanja, razriješen je dosadašnji zamjenik guvernera Hrvatske u svjetskim i europskim novčarskim institucijama Željko Tufekčić, a novim zamjenikom guvernera Hrvatske u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj, Međunarodnom udruženju za razvoj, Međunarodnoj financijskoj korporaciji, Multilateralnoj agenciji za garancije i investicije, Europskoj banci za obnovu i razvoj i Inter-američkoj banci za razvoj imenovan je pomoćnik ministra financija Stipe Župan.

Također, Željko Tufekčić razriješen je dužnosti predstavnika Hrvatske u Upravnom vijeću Razvojne banke Vijeća Europe (CEB), a novim je predstavnikom imenovan pomoćnik ministra financija Stipe Župan.

Donesen je Zaključak kojim se predlaže Skupštini društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o. imenovanje Frane Luetića za direktora društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o., sukladno Uredbi o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednika i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku, do provedbe postupka izbora imenovanja uprave temeljem natječaja, a najdulje na vrijeme od šest mjeseci, jer mu ističe mandat 2. kolovoza 2018. godine.

Razriješen je pomoćnik ministrice kulture Blaž Žilić, a novim je pomoćnikom imenovan dr. sc. Hrvoje Manenica.

Razriješeni su dosadašnji članovi Povjerenstva za koordinaciju između inspekcija nadležnih za nadzor tehničkih proizvoda stavljenih na tržište Hrvatske, Vedran Lukman, Zlatko Košta, Damir Borović, Snježana Bagarić, Davor Kadojić Balaško, Antonio Mučnjak, mr. sc. Đuka Marić, Spomenka Uremović, Mirjana Lerman, Tomislav Stipić i Anđelko Jurjević. Novim članovima, kao predstavnici nadležnih ministarstava i institucija, imenovani su Vedrana Filipović-Grčić, Mario Madunić, Antun Vonić, Mario Lončarić, Snježana Bagarić, Davor Kadojić Balaško, Vlasta Špoljarić, mr. sc. Karlo Banović, mr. sc. Petra Cigić, dr. sc. Gordana Gregorović, Tomislav Stipić i Anđelko Jurjević, stoji na stranici Vlade.

Brat ministrice Obuljen bio je bar na natječaju, ali Plenkovićev šogor nije – izravno u stolac direktora Zračne luke Dubrovnik

Facebook Komentari