Srebrenica: “Da mi je barem naći jednu kost, da sahranim sina”

Danas se završavaju posljednje pripreme za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici. Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. srpnja su spremni posmrtni ostaci 35 osoba. Smiraj u Potočarima do danas je pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još blizu tisuću, piše N1.

Trenutno u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima nalazi se nekoliko radnika koji obavljaju posljednje radove kako bi sve bilo spremno za sutrašnju dženazu i sahrane.

Jučer je u poslijepodnevnim satima u Potočare došao kamion sa ostacima 35 žrtava koje će se u srijedu ukopati u Memorijalnom centru. Danas se očekuje dolazak učesnika “Marša mira”, a sutra će se obaviti dženaza koju će kao i prethodnih godina predvoditi reisu-l-ulema Husein Kavazović.
Najmlađa žrtva koja će biti pokopana ove godine je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine. U vrijeme ubojstva imao je 16 godina. Uz njega će još tri maloljetnika biti pokopana na ovogodišnjoj dženazi. Najstarija žrtva koja će biti pokopana ove godine je Šahin Halilović, rođen 1924. godine. U vrijeme ubojstva imao je 71 godinu.

Bit će ukopana i jedna žena, Remzija Dudić, koja je u vrijeme ubojstva imala 20 godina. Rođena je 1975. godine. Ubijena je u koloni koja je otišla preko šume tražeći put do slobodnog teritorija BiH, te će biti ukopana zajedno sa svojim mužem Nijazijom, koji je bio dvije godine stariji od nje.

Nakon što se ukopa i ovih 35 žrtava ukupan broj onih koji su našli smiraj u Potočarima porast će na 6.610 osoba.

U Institutu za nestale osobe BiH nalaze se ostaci više od 100 osoba, ali njihove obitelji još nisu spremne na sahranu jer se nadaju da će pronaći još koji ostatak.

Jedna srebrenička majka je jučer kazala televiziji N1 da bi voljela naći barem “jednu kost svoga sina kako bi ga mogla sahraniti” i na taj način imati mjesto gdje bi mogla doći i pomoliti se.

Facebook Komentari