Ozbiljno neozbiljne imaginacije: Povodom otvorenja izložbe slika Davora Gobca „Volim crtane filmove“ u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Splitu

Piše: Dijana Iva Sesartić

Snimio: Goran Jeličić

Izložba je bila prekratka za jedan zid galerije, koji je zapravo autor izložbe slavni glazbenik Davor Gobac velikodušno prepustio studentskom bendu, ali dovoljno zvučna da privuče brojne posjetitelje i obožavatelje u sve popularniji prostor Sveučilišne galerije Vasko Lipovac u Splitu.

Devetnaest izloženih slikarskih mazarija, kako ih naziva sam autor, nisu opterećene nikakvim porukama niti slikarskim stilskim odrednicama već svjesno- podsvjesnom introspekcijom vlastitog glazbenog svijeta u kome Gobac živi kao punk rock ikona, frontman grupe Psihomodo Pop, autor većine glazbe i tekstova.

Da je tome tako pokazalo se i na ovoj izložbi njegovih slika, gdje nakon otvorenja nije bilo posjetiteljice/a koja/ji se nije željela/lio slikati uz Davora i njegov osmijeh.

Mladi povjesničar umjetnosti Ivan Kokeza famozno je odradio ovaj zadatak predstavljanja Gopčevih eskapada, napomenuvši da njegove slike: “ …na maštovit i zabavan način recikliraju visoko urbanizirane i otuđene zone odrastanja, formirajući zaigrane i nesputane te nerijetko humoristične i buntovne krajolike pune života. Tako se pod slojevima tek površinski rasvijetljenih i međusobno bliskih utjecaja kriju nekonvencionalna i dječjim zanosom ispunjena slikarska načela.

U razgovoru, Gobac nam je otkrio da slike i originale ne prodaje već poklanja u posebnim prilikama i njemu posebnim ljudima.

Jako je ponosan na svoju prvu veliku izložbu 1998. u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori gdje je njegove radove došlo vidjeti preko tri tisuće ljudi.

Pitali smo ga ima li neku poruku kao recept sigurnog uspjeha u umjetnosti i nakon samo tren ozbiljnog udaha saznali smo tajnu: „Važno je imati dobru ideju“, a onda onaj smijeh djetinjeg i neopterećenog bilo čime. To i jest tajna i ovog nastupa Davora Gobca u svijetu likovnosti, u koji ulazi iz svog, sasvim savladanog i vrsnog svijeta glazbe , te mu je superiorno i „ bogomdano“ ulaziti u sva područja umjetnosti jednakom lakoćom i uspješnošću.

Rakitić, heroj utakmice s Danskom dobiva bistu, glina je spremna, kaže poznata hrvatska akademska kiparica

Facebook Komentari