Aleksandra Kolarić: Agonija u SDP-u će se nastaviti

Kako je i sam poručio, Davor Bernardić sam se ne namjerava povući s mjesta šefa SDP-a. Jer, unatoč peticiji koju je do sada potpisalo 23 zastupnika, 8 gradonačelnika i šezdesetak ostalih stranačkih dužnosnika, ukupno njih više od 90, Bernardić i dalje ima prilično uvjerljivu većinu u stranačkom Predsjedništvu. Ali i Glavnom odboru te županijskim i gradskim organizacijama. S pučistima u vlastitim redovima za sada se ne misli obračunavati.

Aleksandra Kolarić jedna je od članica SDP-a koja nije potpisala peticiju protiv predsjednika Davora Bernardića. Nije mi nitko ponudio da je potpišem, a i da je, ne bih potpisala ovako krnju peticiju, izjavila je.

Smatra da je problem u stranci puno širi i da Bernardić nije jedini odgovoran. U stranci su dva klana. Jedan je onaj koji se voli nazivati “Zoranovim dečkima” a Davor ih zove pučistima. Drugi klan je ekipa oko Davora Bernardića. Tako dugo dok ni jedan od ta dva klana nije u stanju predložiti kompromis i podržati kompromisno rješenje – a to je jedini izlaz iz ove situacije -agonija njihove borbe će se nastaviti, kaže Kolarić.

Razloge zašto se o podjelama tako javno govori, iako ih ima u svim strankama, Kolarić vidi u lošem rejtingu, poziciji oporbene stranke te u tome što je ljevica manje hijerarhijski strukturirana. Ljevica je obično otvorenija, toleriraju veću razinu kritike. Način na koji će se ova kriza riješiti definirat će nas kao stranku u budućnosti – hoćemo li biti otvorena stranka, koja otvoreno komunicira i koja je otvorena naspram medija i naših simpatizera.

SDP-om nitko ne upravlja. Ekipa Zorana Milanovića jako loše zagovara svoj cilj, dok drugi dio pokazuje da ne zna što bi – zbog omjera snaga u Predsjedništvu i Glavnom odboru, izjavila je Kolarić. Opasnom smatra situaciju u kojoj 23 zastupnika okreću leđa predsjedniku. To pokazuje da vodstvo stranke ne upravlja dobro ovom krizom, a potvrdio je i Komadina načinom na koji je branio Bernardića, izjavila je.

Razloge što u SDP-u postoje dugogodišnji problemi vidi u tome što nitko tko je vodio SDP nije imao snage suočiti se sa samim sobom i s vlastitim nedostacima. Stranka smo koja nikad nije uspjela na tijelima otvoriti argumentiranu raspravu o izbornim rezultatima. Tako stranka ne može ići dalje. Nepostojanje samokritičnosti, dugogodišnje zanemarivanje članova, nepostojanje jasnih kriterija za kadrovsko napredovanje, potpuna izgubljenost naspram glasača – tim se nitko nije bavio, rekla je Kolarić.

Kao dobar potez u Bernardićevom mandatu navela je program, ali je on mrtvo slovo na papiru jer nije iskomuniciran ni u stranci ni s glasačima. Poručila je kako SDP više nema vremena za ovakvu aljkavost, šlampavo vođenje stranke. Ova agonija će se nastaviti dok se onaj pasivni, šutljivi dio članstva ne okupi i jasno ponudi alternativu za budućnost stranke.

Facebook Komentari