Ubrzana dinamika: Realan godišnji rast prometa u trgovini na malo 7,9% u svibnju

Prema posljednjim podacima DZS-a u svibnju je nastavljen rast prometa u trgovini na malo i to ubrzanom dinamikom.

Naime, realna stopa rasta na godišnjoj razini najviša je od kolovoza 2007. Tako je prema kalendarski prilagođenim podacima realna godišnja stopa rasta s 4,3% koliko je iznosila u travnju ubrzala na 7,9% dok je nominalan rast u odnosu na svibanj 2017. iznosio 9,9%. Snažnije stope rasta na godišnjoj razini pri tome su podržane i solidnim stopama rasta na mjesečnoj razini. U odnosu na travanj ove godine (prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima) promet je u svibnju, uz nominalan rast od 5,1%, bio realno viši za 4,8% pri čemu je, promatrajući nominalne indekse prometa od trgovine na malo prema trgovačkim strukama snažnijem rastu na mjesečnoj razini najviše pridonio rast u Nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama (16,2%) s udjelom u ukupnoj strukturi od gotovo 36%.

Prema izvornim neprilagođenim indeksima, zabilježen je nominalni i realni rast na godišnjoj razini za 9% odnosno 7,1% dok je u odnosu na prethodni mjesec promet u trgovini na malo bio nominalno viši za 10,5% (9,8% realno).

Ubrzavanje godišnje stope rasta u svibnju (prema kalendarski prilagođenim indeksima prometa prema pretežitoj djelatnosti poslovnih subjekata) podržano je snažnijim stopama rasta u svim djelatnostima. Tako je u Trgovini na malo neprehrambenim proizvodima realan rast prometa iznosio 10%, u Trgovini na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima 6%, Trgovini na malo osim trgovine motornim vozilima i motociklima 7,7% te Trgovini na malo, osim specijaliziranih trgovina motornim gorivima i mazivima 7,6%. Ubrzavanjem godišnjih stopa rasta u ovoj godini pridonijelo je kumulativnom rastu u prvih pet mjeseci pa je tako u razdoblju od siječnja do svibnja realni promet u trgovini na malo viši je za 4,4% (nominalno 5,4%). Rastu prometa u trgovini na malo u prvih pet mjeseci pridonijele su i dvoznamenkaste godišnje stope rasta prodaje novih automobila u prva četiri mjeseca te nastavak rasta u svibnju po stopi od 7,8%.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo podržan je pozitivnim pokazateljima s tržišta rada, odnosno rastom zaposlenosti (uz pad nezaposlenosti) te rastom nominalnih i realnih plaća. Navedeno ukazuje kako će glavni nositelj gospodarskog rasta i u narednim tromjesečjima ostati osobna potrošnja. U prilog navedenim kretanjima idu i očekivanjima o još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni, ali i posljednji podaci koji ukazuju na blagi oporavak kreditne aktivnosti (iz podataka na temelju transakcija). Podržani navedenim kretanjima solidan rast bilježe i pokazatelji poslovnog optimizma u trgovini i uslugama te pokazatelji pouzdanja i povjerenja potrošača, pišu analitičari RBA.

Facebook Komentari