Predsjednica i Pahor složni: Važno je usredotočiti se na čuvanje vanjskih granica EU-a

U slovenskim Goriškim Brdima u tijeku je redoviti godišnji sastanak predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Republike Austrije Alexandera van der Bellena.

Ovogodišnji susret održava se u svjetlu predsjedanja Austrije Europskom unijom započetog ovog mjeseca pa se kao teme razgovora nameću i pitanja vezana na razvoj situacije oko migrantske problematike.

Na konferenciji za novinare slovenski prdsjednik Borut Pahor rekao je kako je bitno utvrditi da ostaju zagovornici zajedničke politike unutar EU. Govoreći o pitanju migracija, Pahor je istaknuo kako podupire nedavne zaključke Europskog vijeća da je potrebno jačati mjere na vanjskim granicama Europske unije.

Pahor je rekao kako ukoliko Austrija odluči jednostrano pojačati mjere sigurnosti na svojoj granici tako će morati postupiti i Slovenija, a onda Hrvatska na svojim granicama.

Upozorio je kako jednostrano poduzimanje nekih mjera u vezi migracija, sasvim sigurno bi bilo opasno za jedinstvenu politiku Europske unije već bi i počelo nagrizati povjerenje između država. Ne vidi razloga za najavljene mjere Beča o tome kako će zaoštriti sigurnosne mjere na austrijsko-slovenskoj granici.

Pahor smatra da se treba usredotočiti na čuvanje vanjskih granica EU-a. Rekao je i kako nije tajna da Slovenija i Hrvatska ostaju svaka pri svom stajalištu u vezi sa odlukom Arbitražnog suda. Ponovio sam da je za Sloveniju taj slučaj riješen, samo je pitanje kako se će se implementirati. Znam da hrvatska predsjednica ima drugo mišljenje, ali nas dvoje nemamo taj mandat pa sam apelirao na nju da učini što god je moguće da ne bismo bili svjedoci incidenata u Piranskom zaljevu, rekao je Pahor. Moramo imati dovoljno poštovanja i strpljivosti da se ne dovodimo u takve situacije, dodao je, javlja HRT.

Facebook Komentari