PLANIRATE NA MORE, A IMATE PSA? U hotelu i vrtiću za pse „Velik&Mali“ će se pobrinuti za njih!

Počelo je vrijeme masovne selidbe s kontinenta na more, no nemaju svi vlasnici pasa sreću da sa sobom mogu povesti i svoje ljubimce. Apartmanska ponuda je podijeljena: sve više objekata je otvoreno za smještaj pasa, ali veliki broj iznajmljivača još uvijek nerado prima životinje.

Stoga sa sezonom odmora za mnoge vlasnike počinje i muka kome i gdje povjeriti psa na čuvanje.

  • U Zagrebu ima nekoliko kvalitetnih hotela za pse, međutim, brzo smo shvatili da to tržište još nije popunjeno i opremili se za tu namjenu, kaže vlasnica vrtića i hotela za pse „Velik&Mali“ Nataša Škaričić.

Škaričić dodaje da su za većinu vlasnika ključne riječi sigurnost i sloboda, odnosno želja da psi istovremeno budu potpuno zaštićeni od incidenata i bijega, a da nisu neprekidno u boksevima.

  • Boksevi u ovakvim ustanovama moraju postojati zbog milijun situacija u kojima neke pse treba odvojiti, među kojima su incidenti na posljednjem mjestu. Međutim, obaveznom provjerom stupnja socijaliziranosti nečijeg psa i 24-satnim nadzorom, postižemo da su psi slobodni u unutarnjem i vanjskom prostoru vrtića i da uživaju u igri ili šetnji, kaže Škaričić.

Vrtić ima sto metara četvornih zatvorenog klimatiziranog prostora i 350 metara četvornih dvorišta, a udaljen je svega stotinjak metara od Savskog nasipa i Bundeka, gdje se ljubimci u hladovini mogu šetati i za vrijeme pasjih vrućina i tako uživati u godišnjem odmoru, jednako kao i njihovi vlasnici.

Na smještaj se primaju samo neagresivni psi, a posebno se pazi na suživot malih i velikih pasmina.

  • Vlasnici malih psića se katkada „preznoje“ kad vide da će minijaturno stvorenje 24 sata boraviti s npr. njemačkim ovčarom. Stoga je važno da vlasnici znaju da svi psi koji nam dolaze prolaze provjeru ponašanja u čoporu, a da konfiguracija i oprema prostora omogućava razdvajanje velikih i malih pasa. Ovdje se svi psi druže pod stalnim nadzorom i u uvjetima koje kontroliraju kvalificirani ljudi, objašnjava Škaričić.

Dodaje da veliki i mali gosti vrtića imaju svoju posebnu„pseću domaćicu“ koja brine da svima bude zabavno; za velike je zadužena Natašina briješka ovčarka Sofi, a za male havanezerica Mini.

S „Velikima&malima“ surađuje iskusna trenerica pasa Vedrana Dorogi, a svi zajedno rade na izgradnji socijalizacije pasa u čoporu i poslušnosti svakog psa.

  • Vrtići i hoteli za pse ne mogu biti mjesta za rješavanje težih problema u ponašanju, ali su savršeni za opuštanje rezerviranih i bojažljivih pasa, pomoć kod separacijskih problema i za stvaranje dobrih navika u interakciji s drugim psima, napominje Vedrana.

Dobra vijest za vlasnike je da većina pasa, pa čak i oni za koje su vlasnici uvjereni da će patiti radi razdvajanja, skoro ni ne trepne kada ih ostave u dobrom društvu.

  • Skoro svi vlasnici su strašno nemirni kad ostavljaju psa, što je razumljivo, no većina pasa zapravo voli čopor i igru, pa se često ni ne osvrnu kad ih vlasnici ostave. Kad se vrate po njih, kažemo im da je pas tri sekunde patio za njima, da ipak ne bi bili razočarani, kroz smijeh kažu Nataša i Vedrana.

Osim čuvanja i cjelodnevne brige o psu, vlasnici pasa u vrtiću mogu dobiti i savjete o ponašanju i problemima pasa, ali i dogovoriti individualne i grupne treninge.

Ideja je da ovo ne bude samo mjesto gdje ljudi ostavljaju pse dok rade ili putuju, nego i centar za edukaciju vlasnika i treninge sa psima.

  • Prije ljetne sezone, počeli smo s predavanjima za vlasnike koje su u našem prostoru držali vrhunski treneri i bihevioristi Irena Petak, Andrea Pintar i Neven Kovačević. Sad ćemo napraviti ljetnu stanku, no na jesen će to postati važan dio našeg programa, u suradnji s veterinarima, stručnjacima za prehranu, zdravlje i ponašanje pasa u urbanim sredinama, kaže Nataša.

Vrtić je potpuno opremljen za smještaj i brigu o dvadesetak pasa, što uključuje klimatizaciju i grijanje, prostrane bokseve, igračke i posebne poslastice, ali i kvalificirano osoblje koje je ljubav prema psima pretvorilo u posao.

Dobra strana takvog poduzetništva je, slažu se ove dvije suradnice, u tome što odnos prema psima ni u jednom trenutku ne može prijeći u poslovnu rutinu. Svi psi su nam i dalje zanimljivi i zabavni, a posebno je zadovoljstvo kada se povučen pas ili pas koji ima neki drugi problem otvori i stabilizira u svom psećem okruženju.

Foto:  Miroslav Ambruš-Kiš

Facebook Komentari