Vrdoljak: HNS je za jačanje drugog stupa, a za smanjenje PDV-a uz jedan uvjet

Gost Dnevnika bio je predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak. Komentirajući prijedlog mirovinske reforme, istaknuo je da HNS ovo shvaća kao vrlo važno pitanje, a ne dnevno političko jer će se posljedice reflektirati sljedećih deset godina. “Naši stručnjaci rade na tome i mi ćemo svoj stav iznijeti uskoro”, rekao je.

“Liberalni stav HNS-a je da treba pojačavati drugi stup. Da se to radilo dosad ne bi bili u ovoj situaciji. Sad je to pitanje podijele odgovornosti. Jačanje drugog stupa je sigurno dobra mjera”, dodao je.

Premijer je potvrdio da će se stopa PDV-a smanjiti na 24 posto, a HNS inzistira da se smanje porezi na plaće. Na pitanje koji je HNS-ov prijedlog da se povećaju plaće, s obzirom na to da je većina onih s manjim plaćama već oslobođena plaćanja poreza na dohodak, Vrdoljak je rekao da je HNS blizu dogovora. “Čim se razgovara kako smanjiti poreze – to je konstruktivan razgovor. Da, premijer i HDZ inzistiraju da se ide s jednom stopom PDV-a, a mi smo to prihvatili uz uvijet da se i dalje rasterećuje plaća”, istaknuo je.

Rekao je da je ovo što se događa s obrazovnom reformom je vrlo dobro. “Očekujemo pomake i u zdravstvu. Imamo rast BDP-a, rast rejtinga, stabilnu vladu”, naglasio je.

“Smatra da Hrvatskoj treba LNG terminal. To je pitanje sigurnosti opskrbe, a sigurnost se plaća. Ja podržavam ovaj projekt”, istaknuo je.

“Sigurno je dobro da je došlo do nagodbe u Agrokoru. Danas je trenutak da pričamo o novom vremenu. Interes je zadržati zaposlenost, plaće. Utjecaj koji će imati čitav sustav Agrokora sada kreditno rasterećen na čitavo gospodarstvo Hrvatske. Agrokor je investicijski potentan.Trebamo vidjeti koje će potencijalne investicije izlaziti iz sustava. To je dobra situacija”, ocijenio je.

Komentirajući trenutni položaj HNS-a rekao je da u modernim vremenima ne treba gledati tko ide lijevo i desno, nego tko ide naprijed i nazad. “Mi smo posljednjih godinu dana jako zadovoljni”, zaključio je.

Facebook Komentari