Demografska katastrofa u Petrinji, ravnateljica osnovne škole očajna: Od početka školske godine smo izgubili gotovo cijeli jedan razred

“Učenici odlaze i tijekom nastavne godine. Nedavno nam je tijekom proljetnih praznika otišla obitelj s četvero djece. Roditelji idu trbuhom za kruhom. Kažu nam ili da ne rade ili pak rade za plaće od 2000 do 3000 kuna i ne mogu pokriti sve troškove.”

“Od početka školske godine smo izgubili gotovo cijeli jedan razred. Još je učenika i roditelja najavilo da odlaze nakon što završi nastava. Zabrinjava me trend iseljavanja koji ne prestaje”, kaže ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji Ankica Krnjajić Magdić.

Ta je škola prije dvije godine izvela četiri četvrta razreda, a upisala samo tri prva. Prošle godine izveli su četiri četvrta, a upisali dva prva. Trend se nastavio pa ove godine izlaze četiri četvrta razreda, a upisuju tek tri prva. Zabrinjavajuć je i podatak da je u školi prije 10 godina bilo upisano 535 djece, a danas ih je svega 395.

“Zasad još nije alarmantno, no to će se sigurno osjetiti za dvije godine kad ta djeca dođu na predmetnu nastavu. Potrebno je promijeniti pravilnik o broju učenika u kombiniranom i redovnom razrednom odjelu. Ako se to promjeni, učitelji će biti zbrinuti i neće imati manjka sati”, pojasnila je ravnateljica za 24sata.hr.

Iako Sisačko-moslavačka županija ne može mijenjati zakone i pravilnike na razini države, trude se ondje zadržati svako dijete. Tako učenici u OŠ Mate Lovraka pet puta tjedno imaju kuhanu hranu. Popust od 50 posto na prehranu imaju sve obitelji s troje i više djece, a potpuno besplatnu imaju ona iz siromašnih obitelji. Nagrađuju učenike i mentore koji osvajaju medalje na državnim natjecanjima.

Grad Petrinja osigurat će besplatne udžbenike i radne bilježnice, a od iduće godine ravnateljica najavljuje kako uvode i produženi boravak. Uz to, kada učenici završe osnovnu školu nudi im se prilika da dobiju stipendiju ako upišu deficitarno srednjoškolsko zanimanje. Ako pak iz Petrinje odu u školu u Kutinu, županija im plaća đački dom. Nažalost, ni to nekad nije dovoljno kako bi obitelji ostale.

“Učenici odlaze i tijekom nastavne godine. Nedavno nam je tijekom proljetnih praznika otišla obitelj s četvero djece. Roditelji idu trbuhom za kruhom. Kažu nam ili da ne rade ili pak rade za plaće od 2000 do 3000 kuna i ne mogu pokriti sve troškove”, kaže ravnateljica. Dodala je kako su prvo iz sredine odlazili očevi koji su kasnije povukli cijele obitelji. Najčešće destinacije su im Irska i Njemačka.

Share This Article