Krolo: Stanje u zdravstvu je katastrofalno; ministar: Jesu li Vaši pacijenti u katastrofalnim rukama?

Krolo: Stanje u zdravstvu je katastrofalno; ministar: Jesu li Vaši pacijenti u katastrofalnim rukama?

Autor: E.L.S./HRT
25. 06. 2018. prije 6 sati
Ako sutra odete obiteljskom liječniku – možda ćete čekati dulje nego obično, a možda uopće nećete doći na red. Naime, liječnici primarne zdravstvene zaštite za sutra su najavili bijeli štrajk. Radit će, kažu, ali samo unutar limita koji im plaća HZZO. Za srijedu najavljuju prosvjed jer su nezadovoljni prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U emisiji Otvoreno o tome što sve donosi novi Zakon govorili su Milan Kujundžić, ministar zdravstva, Krešimir Luetić, dr. med., prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore, Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite, Vikica Krolo, predsjednica KOHOM-a (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine) i Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Vikica Krolo je na samom početku emisije naglasila da ih je u Hrvatskoj do nedavno bilo 2400, sada oko 2100, za pet godina zbog odlaska u mirovinu bit će ih 1600, brinemo se, kaže, tko će liječiti građana Hrvatske. Dijagnoza stanja u zdravstva je katastrofalno. Trebamo zakoni koji će zaustaviti daljnje propadanje. Radili smo na novom nacrtu koji je trebao poboljšati sustav, ali od promjena koje je zagovaralo ministarstvo i koje smo podržavali zbog političkih pritisaka se odustalo u zadnji tren. Zato KOHOM organizira prosvjed, prvi prosvjed liječnika u Hrvatskoj. Podržavaju ga sve udruge, kaže i poziva građane da im se pridruže u borbi za bolje zdravstvo.

Na pitanje što će osjetiti pacijenti, Krolo je rekla da se zapravo uopće ne radi o štrajku, nego o boljoj organizaciji rada – da se hitni pacijenti odmah primaju, a da se svi ostali naručuju.

Josipa Rodić je objasnila da će na isti način raditi i članovi Udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite. Izrazila je žaljenje da su bili prisiljeni na ovakav način protesta jer, kako je rekla, u nedostatku kadra bivaju prisiljeni upisivati sve više pacijenata. Danas u Hrvatskoj nedostaje 42 posto obiteljskih liječnika, 38 posto pedijatara, 40 posto ginekologa, broj osiguranika se povećava i liječnik se ne može posvetiti kvalitetno pacijentu.

Ministar Kujundžić smatra da liječnici i sestre su oni koji nose sustav i treba poštovati njihov rad i rezultati njihovog rada. Rekao je da uvažava proteste i nastojanje da taj zakon izgleda na određen način: Mi smo nastojali maksimalno uključiti sve dionike i napraviti tako da su svi zadovoljni. Napravili su neke ustupke, kaže, nisu išli u ishitrene poteze, nego su napravili zakon koji garantira stabilnost i zadovoljstvo velike većine dionika i liječnika, no to će, smatra, vrijeme pokazati. Liječnici koji će raditi u Domu zdravlja, moći će zaraditi značajno veće plaće nego što imaju sada i vrlo brzo će pravično postati nositelji ordinacije. Uvest ćemo sustav kontrole, idemo čistim računima, treba se razgovarati.

Na pitanje zašto su nacrti zakona toliko različiti, ministar je odgovorio da se zakon mijenja sve do trenutka dok ne dođe do glasovanje. To je normalna procedura. Završna verzija zakona napravljena je krajnje korektno prema svim dionicima i tako zakoni nastaju, rekao je.

Krešimir Lujetić osobno će otići na prosvjed. Ne radi se o tome da kolege inzistiraju na nekim partikularnim interesima, nego o tome da se sustav urušava. Nalazi se u financijskoj, kadrovskoj i organizacijskoj krizi. Inzistiranje na ovakvom konačnom prijedlogu zakona zasigurno neće pomoći da se prazna mjesta u primarnoj zaštiti popune mladim kolegama. Jer i dalje ćemo imati diskriminaciju. Kolegi vrata do vrata će raditi pod različitim uvjetima, smatra dopredsjednik Hrvatske liječničke komore.

Mario Drlje je poručio da privatizacija sustava nije dobra. Naš je interes da sačuvamo solidarno javno zdravstvo jer to je najbolji i najnapredniji oblik liječenja, kazao je i naglasio da i danas liječnici imaju pravo izbora – mogu osnovati privatnu organizaciju i otići na tržište.

Ministar Kujundžić je odgovorio da svakako treba biti i javno i privatno zdravstvo, treba čuvati liječnike da ostanu u Hrvatskoj, da mogu zarađivati i s druge strane treba čuvati i pacijente tako da mogu dobiti i oni najbolju uslugu.

Drlje je komentirao i izjave da se sustav urušava te naglasio da se ne urušava zbog pacijenata nego zbog liječnika. Vi vodite sustav 27 godina na svim razinama, profesore Lujetić – od Ministarstva zdravstva, od HZZO-a, od Komora, vi ste načelo, vi ste krivi i odgovorni.

Sustav vode oni koji postavi politika, ne koji postavi Komora niti struka, odgovorio mu je Lujetić. Liječnici rade u svojim ordinacijama. U Ministarstvu ili u HZZO-u rade liječnici koje je postavila politika.

Na izjavu doktorice Krolo da je zdravstvo u katastrofalnom stanju reagirao je ministar Kujundžić: Jako me žalosti kada kolega kaže da je stanje katastrofalno pa bih postavio pitanje – jesu li njeni pacijenti u katastrofalnim rukama ili ih ona katastrofalno liječi, to je stravično zazvučalo.

Facebook Komentari