Žele platiti račune, ali…: Nemate mogućnost normalnih plaćanja bilo čega, zapreke su na svakom šalteru

Vlada je krenula u ispunjenje predizbornog obećanja – pomoć blokiranim građanima. Za početak je ponudila tri mjere kojima bi jednima dug otpisali, neke odblokirali, a nekima ubrzali osobni stečaj. No, iz udruga blokiranih stižu kritike.

Ivica Marković dijeli sudbinu blokiranih građana pa dobro zna kakve su to tegobe: “Nemate mogućnost normalnih, redovnih plaćanja bilo čega, radi se o snalaženju, kao što mnogi drugi rade, vi ćete doći na zapreku na svakom šalteru po tom pitanju.”

Uvjerava da dužnicima treba mogućnost nagodbe, a ne prisilna naplata. “Vjerovnik je po našem Ovršnom zakonu sveta krava. Ovršenik nikakvih mogućnosti i prava da razriješi svoju konfliktnu situaciju u ekonomskom smislu, a nema građanina, ja ga još upoznao nisam, a počet ću od sebe, da nije spreman vratiti dugove koje je uzeo”, objašnjava Marković.

U dugovima je 326.057 građana. Ukupno su dužni – 43 i pol milijarde kuna, najviše bankama i drugim financijskim institucijama – oko 21 milijardu. Najviše njih duguje teleoperaterima – 160 tisuća s ukupnim dugom od 1, 2 milijarde kuna. Državi su dužni 4,7 milijardi kuna, gradovima i županijama 642 milijuna.

Trećina blokiranih ima dug manji od 10.000 kuna. Za 7000 njih Vlada planira oprost duga. Otpisuju ga država i njezine tvrtke. Za ostatak duga nudi se i otplata na rate.

“Rijetki su oni koji imaju jednu ovrhu, pogotovo prema središnjoj državi, dakle, ljudi koji su u blokadi imaju nekoliko desetaka ovrha, jedna ili dvije ovrhe koje će im se maknuti neće doprinijeti boljitku na način da oni više ne budu blokirani, ostat će im blokade od jedinica lokalne uprave i samouprave, banaka, teleoperatera”, rekao je Sarajhko Baksa iz udruge Blokirani.

”Čudnovata organizacija FINA”

Vlada želi stimulirati gradove, teleoperatere, banke i druge da otpisuju dug. Premijer Andrej Plenkoivć je optimističan: “Jedinice lokalne i područne samouprave su već u cijelosti dobile prihod od poreza na dohodak. Velika većina njih, njih 95 posto, sudeći po ovome što mi kažu, je izrazito zadovoljna.”

Nudi se i ubrzani osobni stečaj za one koji su dužni do 20 tisuća kuna, a u blokadi su dulje od tri godine. Plan je i da blokiranima dulje od tri godine, a FINA ih posljednjih šest mjeseci nije mogla ovršiti, ovrha prestaje, ali ne i dug. To je mazanje očiju, treba mijenjati ovršni zakon – poručuje ekonomski stručnjak Dominik Vuletić.

“Nama je potrebno maknuti javne bilježnike iz procesa, imate presudu suda EU iz prošle godine koja je rekla da javni bilježnici u smislu prava EU nisu sud, nama je potrebno maknut Finu ili ograničiti maksimalno ulogu Fine koja je jedna čudnovata organizacija u tom procesu, i jednostavno ograničiti troškove postupka u srazmjeru s glavnicom”, kaže Vuletić.

Za početak je, čini se, cilj Vlade, smanjiti broj blokiranih, trajnije rješenje problema – još traži, piše dnevnik.hr.

Share This Article