Crobarometar: Potpora Grabar Kitarović sve više se topi

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sve više gubi potporu, pokazuje istraživanje o raspoloženju građana prema političarima, ali i radu predsjednice – Crobarometar za lipanj.

Rad predsjednice Republike podupire 46 posto, a ne podupire 45 posto. Ne zna njih devet posto, pokazuje istraživanje Crobarometar, koji je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu, na uzorku od 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske uz maksimalnu pogrešku uzorka +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/-3,6 posto.
Predsjednica gubi potporu već mjesecima. Izgubila je točno 10 posto potpore. Kod HDZ-a ne, ondje i dalje uživa potporu od 80 posto. Što se tiče ostalih stranaka, njezin rad podupire 25 posto SDP-ovih birača, 53 posto birača Mosta i 40 posto birača Živog zida.

Kad se vidi kako je u istom mandatu stajao njezin prethodnik Ivo Josipović, valja podsjetiti da je u istom razdoblju svojeg mandata imao 71 posto građana koji su odobravali njegov rad. Kada je popularnost u pitanju, 81 posto građana imalo je o njemu 2013. pozitivan dojam.

No, predsjednica je i dalje najpopularnija pa o njoj pozitivan dojam ima 59 posto, a negativan 33 posto. No i tu se topi potpora. Na drugom je mjestu Ivan Vilibor Sinčić. O njemu pozitivan dojam ima 46 posto, negativan njih 39 posto, ali i on već peti mjesec gubi popularnost.

Božo Petrov i dalje dijeli građane. Tako o njemu 44 posto ima pozitivan dojam, a negativan njih 42 posto. Andrej Plenković trenutačno može računati da o njemu pozitivan dojam ima 35 posto, a negativan njih 54 posto i to je njegov najlošiji rejting.

Davor Bernardić, isto tako, nije popularan, o njemu negativan dojam ima 54 posto građana, a pozitivan 25 posto. Njemu je ovo drugi najlošiji rezultat koji ima kod građana.

Kod HDZ-ovih birača nema promjene i ondje je i dalje Kolinda Grabar-Kitarović najpopularnija, s potporom od 88 posto, odmah iz nje Andrej Plenković, s potporom od 87 posto, a na kraju postojani Milan Bandić, koji je za 64 posto HDZ-ovih birača prvi izbor.

SDP-ovi birači, ako ih se pita, odabrali bi Anku Mrak Taritaš, s potporom od 75 posto. Potom je tu Davor Bernardić, s potporom od 55 posto, a na kraju Ivan Vilibor Sinčić, kojeg 49 posto birača SDP-a smatra pozitivnim.

Biračima Živog zida nema pitanja i lider im je Ivan Vilibor Sinčić, s potporom od 81 posto, potom Kolinda Grabar-Kitarović, s potporom od 55 posto, a na trećem mjestu, s istom potporom od 47 posto, su Bandić i Petrov.

Božo Petrov je lider kod birača Mosta. O njemu pozitivan dojam ima 88 posto birača, zatim je tu Kolinda Grabar-Kitarović, s potporom od 74 posto, a na kraju Ivan Vilibor Sinčić, s potporom od 53 posto birača.

Facebook Komentari