Veliki uspjeh britanske premijerke Therese Mary May: Parlament prihvatio nacrt zakona o BREXIT-u

Vlada premijerke Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Therese Mary May uspjela je u srijedu progurati u parlamentu nacrt zakona o izlasku iz EU-a,  svladavši pobunu eurofilnih zastupnika u vlastitom taboru, ali će do listopada teško postići dogovor s Bruxellesom.

Taj nacrt zakona, presudan za provedbu Brexita, prošao je od rujna, kada je počela rasprava na tu temu, težak put u britanskom parlamentu. Vlada je pretrpjela nekoliko poraza, što potvrđuje neprestane podjele o smjeru kojim Brexit treba poći.

Tekst Zakona treba omogućiti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske da nastavi normalno funkcionirati kada 29. ožujka 2019. godine prekine dosadašnje veze i stvori nove s europskim blokom, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Konkretno, treba dokinuti prevlast europskog prava nad britanskim i europske zakone uključiti u britansko zakonodavstvo.

Premda je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske sve dosad ostajala samo pri tome da ponudi parlamentarcima savjetodavno glasovanje o eventualnom završnom dogovoru, bez mogućnosti protivljenja ishodu pregovora, obvezala se da će Parlamentu dati moguće pravo nadzora.

Tijekom večeri nacrt Zakona dobio je pristanak i Doma lordova, tj. Gornjeg doma

Ukratko, predsjednik Parlamenta će odlučivati hoće li zastupnici moći predlagati amandmane.

Zastupnici Donjeg doma glasali su s 319 prema 303 protiv amandmana koje su podnijeli proeueropski zastupnici.

Tijekom večeri nacrt Zakona je unatoč podjelama među lordovima o smjeru kojim Brexit treba poći, dobio također pristanak i Doma lordova, tj. Gornjeg doma.  (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari