Hrvat koji je dignuo desnicu na Bleiburgu pokajao se, popio je, evo na koliko je osuđen u Austriji

Jedan od šestorice Hrvata koji su uhićeni i smješteni u pritvor u Klagenfurtu zbog kontroverznog ponašanja i zabranjenih povika na komemoraciji u Bleiburgu, danas je osuđen na 15 mjeseci zatvora uz 3 godine uvjetne kazne.

Podsjetimo, zbog uzdizanja desnica i uzvikivanja povika ‘Za dom spremni’ austrijske vlasti uhitili su šest Hrvata tijekom komemoracije ovog proljeća, a krajem prošlog mjeseca tamošnje pravosuđe odlučilo postrožiti svoj tretman oko okupljanja na Bleiburgu kojeg europski mediji nazivaju ‘najvećim fašističkim okupljanjem u Europi’. Danas se sudilo Hrvatu iz Vukovarsko-srijemske županije.

Odmah na početku suđenja prvom od šestorke pročitana je optužnica, u kojoj ga se tereti da je uzvikivao ‘Za dom spremni’ te da je Hitlerovim pozdravom pozdravljao zastavu HOS-a.

“Žao mi je zbog mog ponašanja. Osjećam se krivim, previše sam popio tog dana, a na Bleiburgu su mi stradali djed, rođak i ujak”, izjavio je, dodavši kako to ipak nije glavni razlog zbog kojeg se pojavio na komemoraciji, već da je tamo otišao na nagovor prijatelja.

U slušaju koji se protiv njega vodi sud je u obzir uzeo četiri svjedoka, a radi se o četvorici policajaca koji su uhitili prijestupnika. Ni jedan od njih nije bio prisutan na suđenju, pošto se jedan od njih nalazi na godišnjem odmoru, a ostali imaju obaveze. Sutkinja je ipak pročitala njihove iskaze.

“Časni sude, iskreno mi je žao što sam to učinio. Kriv sam i kajem se, znam što se dogodilo u prošlom stoljeću i da mogu vratiti vrijeme, do ovog suđenja ne bi ni došlo”, rekao je na kraju okrivljenik.

Tužiteljstvo je za okriveljenika zatražilo zatvor, a odvjetnica blažu kaznu jer dosad nije osuđivan, jer je bio alkoholiziran i jer je priznao krivnju, piše RTL.

Facebook Komentari