Više od stotinu hrvatskih i ruskih gospodarstvenika susrelo se u Kalinjingradu na gospodarskom forumu u sklopu inicijative HGK “Sport spaja biznis”

Više od stotinu hrvatskih i ruskih gospodarstvenika susrelo se u Kalinjingradu na gospodarskom forumu u sklopu inicijative HGK “Sport spaja biznis”, objavio je HGK, najavljujući jaču gospodarsku suradnju Hrvatske i Rusije.

Otvarajući forum, predsjednik HGK-a Luka Burilović najavio je jaču gospodarsku suradnju dvije zemlje te intenziviranje suradnje s pojedinim ruskim regijama. Zbog veličine ruskog tržišta i koncentracije trgovine na glavne centre poput Moskve i St. Peterburga, naše tvrtke se moraju okrenuti jačoj suradnji s pojedinim regijama koje itekako imaju što za ponuditi, kazao je Burilović napominjući kako je akcija “Sport spaja biznis” otvorila put da se taj regionalni potencijal iskoristi.

Zamjenik guvernera Kalinjingradske oblasti Aleksandar Šenderjuk-Židkov kazao je kako se nada susretu Hrvatske i Rusije u finalu te je poželio sreću hrvatskoj nogometnoj vrsti na svjetskom prvenstvu. Rekao je da vidi golem potencijal za gospodarsku suradnju s Hrvatskom napominjući kako je siguran da će Hrvatska postati još zanimljivija turistička destinacija ruskim turistima.

Specifičnost Kalinjigradske oblasti su odlična geografska pozicija i prometna infrastruktura, kazao je, te dodao kako je ta oblast čvorište za uvoz i izvoz prema EU.

Počasni konzul Republike Hrvatske i počasni predstavnik HGK u Ruskoj Federaciji Stefano Vlahović je izrazio zadovoljstvo što se forum odvija upravo u vrijeme Svjetskog prvenstva te istaknuo kako sport, turizam i gospodarstvo idu ruku pod ruku.

Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Kalinjingradske oblasti Feliks Lapin je podsjetio da je prije mjesec dana potpisan sporazuma o suradnji između HGK i Trgovinsko-industrijske komore Kalinjingrada. Kod Hrvatske mi se jako sviđa to što ste mala zemlja, a opet imate hrabrosti i usuđujete se osvajati strana tržišta, istaknuo je Lapin a prenosi HRT.

Otvorena tvornica Produkty Pitania u Kalinjingradu

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo danas je bilo na otvorenju tvornice Produkty Pitania u Kalinjingradu.

„Ova investicija teška je 9,6 milijuna eura, a tvornica koju puštamo u pogon je potpuno automatizirana i najmodernija je u Europi“, istaknuo je počasni konzul RH i počasni predstavnik Hrvatske gospodarske komore u Ruskoj Federaciji Stefano Vlahović otvarajući u Kalinjingradskoj oblasti novi pogon svoje tvornice Produkty Pitania. Riječ je o inkubatoru za uzgoj peradi u kojemu će se uzgajati 42 milijuna pilića godišnje, a otvaranju je prisustvovalo i hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u organizaciji HGK.

„Uvjeren sam da sport spaja ljude, zato je HGK napravila projekt Sport spaja biznis i organizirala gospodarski forum upravo u vrijeme održavanja svjetskog prvenstva. Posebno smo zainteresirani za suradnju s raznim ruskim regijama, mislim da je to dobar put za poboljšanje ekonomskih odnosa“, naglasio je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako je u sklopu gospodarskog izaslanstva doputovalo pedesetak hrvatskih kompanija.

Prepolovio se hrvatski izvoz u Rusiju
Do uvođenja sankcija Rusija je zauzimala visoko mjesto na rang-listi hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera, kada se ukupna robna razmjena kretala od 1,5 do 3,5 milijardi dolara. Nakon uvođenja sankcija 2014. i pada ruskog gospodarstva, prvenstveno pada vrijednosti ruske rublje, robna razmjena se značajno smanjila i hrvatski izvoz u Rusiju se prepolovio, navode iz HGK.

U 2017. vrijednost robne razmjene se ustalila nakon par godina pada, te je iznosila 540 milijuna dolara, a vrijednosti izvoza i uvoza su također ostale na gotovo istim iznosima iz 2016.

Facebook Komentari