Reiner: Oni koji zazivaju izbore ne misle na budućnost Hrvatske

Potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner gostovao je u emisiji N1 studio uživo.

Kako ste doživjeli predsjedničine mjere za demografiju i reakciju Vlade na njih?

Demografija je jedan od ključnih problema Hrvatske. Normalno je da se i Vlada i predsjednica bave s njom. Loša demogragfska situacija nastaje već dugo vremena i dobro je da je taj problem prepoznat. Vlada je počela povlačiti konkretne poteze, ali svaka mjera sama po sebi neće riješiti probolem. A skup mjera koji se priprema i koji će biti sukcesivno lansiran u proceduru će pokrenuti proces. No, kao što ne ti problemi ne nastanu za godinu ili dvije, tako ni ne nestanu brzo i efekte ćemo tek vidjeti u nekoj skorijoj ili daljoj budućnosti.

Bi li bilo bolje da se Vlada i predsjednica više koordiniraju, a da ne gledamo njihovo međusobno kritiziranje u javnosti?

Važno je da se ide u istom smjeru. Ideje su identične. Jedne su izložene na razini koncepta, a druge su bile u predizbornom programu HDZ-a i moraju se konkretno provesti.

Postoji li sukob između premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović?

Ne bih rekao da je to sukob. To je možda ponekad pitanje komunikacije ili nespretnih izričaja, ali ne bih rekao da postoji sukob.

Treba li promišljati o drugačijem načinu izbora predsjednice?

Ovlasti su jasno razgraničene i Ustav vrlo jasno kazuje što su ingerencije predsjednice, Vlade, premijera, parlamenta i tako dalje. Mi smo imali polupredsjednički sustav, onda smo ga zamijenili parlamentarnim sustavom u kojem predsjednica ima određene ovlasti. U nekim zemljama s parlamentarnim sustavom predsjednik nema ovlasti uopće. Nisam siguaran da bi bilo dobro ponovno mijenjati sustav. Baš svakih 10-ak godina mijenjati koncept mislim da nije dobro i ne odaje dojam zrelosti. Neke zemlje imaju sustav da se predsjendik bira u parlamentu, mislim da se s time ne bi ništa dobilo.

Pokušava li se predsjednica nametnuti kao vođa oporbe unutar HDZ-a, kao što neki tumače?

To su konstrukcije koje nemaju veze s realnošću, a HDZ je vrlo homogen. Naravno da unutar tako velike stranke postoje različita mišljenja i to je odraz stranačke demokracije. Kad bismo svi isto mislili onda bi to bio sustav kao onaj koji smo imali jako davno u našoj zemlji ili bismo bili roboti. U HDZ-u postoji unutarstranačka demokracija i naravno da ljudi različito misle.

Kako bi postavili pravila igre za unutarstranačku demokraciju?

Ona su postavljena s novim Statutom prihvaćenim na našem Saboru. Na tom se Saboru nije ništa spektakularno dogodilo, kao što su neki najavljivali, i pokazala se homogenost usprkos jednog ili dva različita izričaja. Taj Statut povećava stranačku demokraciju po principu jedan član jedan glas.

Andrija Hebrang je kazao da je HDZ skrenuo u lijevo-liberalan smjer, a kritizirao je i odnose u vladajućoj koaliciji. Što mislite o tome?

Ne znam da postoji lijevo-liberalni pokret unutar HDZ-a. Postoje različita mišljenja. HDZ je uvijek bio narodnjačka stranka pod čime se podrazumijeva široki spektar ideja. Ne postoji procjep unutar HDZ-a. Od interesa je nekima stvoriti dojam da postoji da bi se mogao postići paralelizam s onim što se događa u SDP-u. Za Hrvatsku nije dobro totalno rasulo koje postoji u SDP-u. Jedna stranka lijevog centra koja bi bila snažna, konstruktivna i s kojom bi se vladajuća koalicija mogla dogovarati bi bila dobra i za građane. Oko generalnih stvari se u HDZ-u bitno ne razmimoilazimo. Situaciju u HDZ-u nije kao u SDP-u.

Što kažete na tezu da postoji neprincipijelna koalicije gdje Plenković mora ispunjavati prohtjeve partnera?

Uvijek će postojati koalicijske Vlade i one se moraju međusobno dogovarati. Inače koalicija ne bi funkcionirala. To je normalno za svaku koalicijsku Vladu da se moraju postići konsenzusi. Mislim da koalicija funkcionira dobro.

Kakav je vaš stav o referendumskim inicijativama?

Referendumi su dostignuće izravne demokracije. Dosad smo u Hrvatskoj imali samo tri referenduma i nemamo puno iskustva s njima. Organizatori jednog referenduma su donijeli potpise, oni su predani tajniku Sabora. Predsjednik Sabora je danas prije sat vremena uputio to Odboru za ustav kojeg sam predsjednik. Sazvali smo sjednicu za srijedu kada ćemo to uputiti Vladi na verifikaciju potpisa. To je postupak koji slijedi.

Zašto je prošlo toliko vremena od skupljanja do predaje potpisa za referendum i što to pokazuje?

To je pokazalo da Zakon o referendumu nije baš najbolje sročen i da postoji potreba da se doradi. Trebalo bi vrlo jasno znati pravila igre. Kad počinje, tko kontrolira početak, gdje se odvija potpisivanje, kao i kraj, kad se skupe potpisi i svi rokovi. Teoretski po zakonu, netko bi mogao sakupiti potpise i reći da će ih predati za pola godine, a to nije dobro rješenje.

Koneferencija za medije Istine o Istanbulskoj je završila pozivom saborskim zastupnicima koji su glasovali protiv da “preuzmu štafetu”?

Takve pozive ne bih komentirao. Ako se netko želi baviti politikom, a to je politika, onda treba nastupiti na izborima sa svojim programom.

Brine li vas pad popularnosti HDZ-a nakon izbora? Činjenica je i da SDP pada možda još i više.

Nije dobro da se SDP gotovo raspada i nadam se da će se uspjeti konsolidirati kako bi bili konstruktivna oporba. Što se tiče HDZ-a i malog pada popularnosti, on je normalan. Kad ste na vlasti uvijek u anketama dobivate manje jer povlačite poteze koji se nekima čine da su dobri, a mnogi misle da nisu tako dobri. To je univerzalni fenomen da stranke i koalicije na vlasti u anketama imaju manju popularnost, ali jedina prava anketa su izbori.

Bojite li se prijevremenih izbora?

Zašto bi se dogodili uopće. Ne vidim nikakav razlog, neki ih naravno zazivaju. Ali oni ne razmišljaju uopće na budućnost Hrvatske. Poručujem im da razmisle što bi se dogodilo da se koalicija koju predvodi HDZ više ne bude na vlasti. Kakva bi bila situaciju u Hrvatskoj i tko bi rješavao teška pitanja s kojima se ova vladajuća ekipa suočila. A suočila se sa ozbiljnim izazovima i zasad ih je uspjevala uspješno rješavati. Zgodno je kritizirati sa strane i govoriti da bi bilo bolje, ali kada moraš konkretno odlučivati onda je to druga situacija.

Facebook Komentari