Zdravko Mamić nije uhićen, sam je otišao u policijsku postaju u Međugorju

Nakon što je na osnovi raspisane tjeralice Interpolov bosanskohercegovački ured primio zahtjev Hrvatske za privođenje Zdravka Mamića, on je sam otišao u policijsku postaju u Međugorju.

Mamić nije uhićen. On je ovoga trenutka na ulasku u Mostar ili je već u Mostaru u pratnji službenih osoba određenih državnih tijela BiH koje su došle neformalno zamolit ga da ispuni svoju obvezu kao državljanin BiH i da ode na službenu radnju koja je propisana određenim međunarodnim pravnim propisima i ugovorima između RH i BiH i da da informacije na temelju kojeg se pravnog naslova nalazi u BiH, te gdje se nalazi i gdje će biti dostupan državnim i pravosudnim tijelima BiH, rekao je Veljko Miljević, Mamićev odvjetnik, piše HRT.

Podsjetimo, bosanskohercegovački ured Interpola primio je u srijedu zahtjev za privođenje Dinamova dužnosnika Zdravka Mamića, po tjeralici koju su raspisale vlasti Republike Hrvatske.

Nadležni policijski organi i organi Granične policije (u čijim bazama se nalazi Inerpolova tjeralica) država članica Interpola, dužni su lišiti slobode traženu osobu i predati je nadležnom sudu, u konkretnom slučaju Sudu BiH. Međunarodna tjeralica sama po sebi predstavlja zahtjev za privremeno lišenje slobode shodno Europskoj konvenciji o ekstradiciji, a sve radi postupka izručenja zemlji moliteljici.

“Stigao je zahtjev u Interpol”, rekao je jučer neimenovani dužnosnik u ministarstvu sigurnosti BiH. Pojasnio je kako će Mamić biti priveden u Sud BiH te će se izjasniti o tome ima li bosanskohercegovačko državljanstvo, kao i protivi li se izručenju Republici Hrvatskoj.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković susreo se danas s bosanskohercegovačkim kolegom Josipom Grubešom.

“Nismo se susreli zbog izručenja Zdravka Mamića, ali to izručenje potpada pod sporazum vezan za izručenje vlastitih državljana. Tjeralica je izdana i zaprimljena na sudu u BiH. Nakon što Ministarstvo pravosuđa primi dokmentaciju poslat ćemo zahtjev za izručenje, a nakon toga će sud BiH odnijeti odluku”, kaže ministar Bošnjaković.

“Što se tiče tog sporazuma, nismo zadovoljni ni jedni ni drugi. Nemamo rezultata vezanih za izručenja”, rekao je, javlja N1.

Facebook Komentari