Objavljen sadržaj dokumenta između Trumpa i Kim Jong-una koji su se obvezali čim prije na novi sastanak

Sjedinjene Američke Države i sjeverna DNR Koreja obvezale su se održati daljnje pregovore koje bi vodio američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo i visoko pozicionirani sjevernokorejski dužnosnik “čim prije bude moguće”, navodi se u zajedničkog sporazumu koji su danas potpisali američki predsjednik Donald John Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un na povijesnom susretu u Republici Singapur.

Demokratska Narodna Republika Koreja potvrdila je svoju “čvrstu i nepokolebljivu opredijeljenost za kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluotoka” u povijesnom zajedničkom sporazumu koji su potpisala dvojica čelnika, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

U potpisanom dokumentu su se obje strane obvezale da će održati daljnje pregovore, koje će voditi američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo i visoki sjevernokorejski dužnosnik i to “u najskorije moguće vrijeme”

U zamjenu za to, američki predsjednik Donald John Trump se obvezao osigurati “sigurnosna jamstva” sjevernoj DNR Koreji.

U potpisanom dokumentu su se obje strane obvezale da će održati daljnje pregovore, koje će voditi američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo i visoki sjevernokorejski dužnosnik i to “u najskorije moguće vrijeme”, prenosi sjevernokorejska centralna novinska agencija KCNA.

Sporazum je rezultat povijesnog sastanka i prvog susreta ikada održanog između čelnika ovih dviju zemalja, kojemu je glavna tema bila denuklearizacija i smanjenje napetosti na Korejskom poluotoku i u tom dijelu Azije.

Ranije je objavljeno da su američki predsjednik Donald John Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un potpisali “sveobuhvatan” dokument nakon povijesnog sastanka u Singapuru, ali nije bilo nikakvih detalja o njegovu sadržaju.

Donald John Trump će, kako je najavljeno, o dokumentu govoriti kasnije popodne na tiskovnoj konferenciji, a neposredno poslije susreta kazao je da će sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una pozvati u Bijelu kuću te da će vrlo brzo početi sveobuhvatan proces denuklearizacije Korejskog poluotoka.

“On je jako pametan čovjek koji jako voli svoju zemlju”, kazao je Donald John Trump o Kim Jong-unu kojeg namjerava pozvati u Bijelu kuću. Također je kazao kako očekuje da će proces denuklearizacije “početi vrlo, vrlo brzo”, prenosi riječi predsjednika Trumpa njemačka novinska agencija DPA.

“Svijet će vidjeti veliku promjenu”, dodao je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un. “Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe”, prenosi riječi sjevernokorejskog diktatora američki CNN.

Prethodno su njih dvojica razgovarala u četiri oka, a zatim i s izaslanstvima bila na radnom ručku, javlja južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Na upit novinara kako su prošli razgovori američki je predsjednik rekao: “Velik napredak – stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo tko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro”, javlja britanski BBC. Kim Jong-un je stajao uz Donalda Johna Trumpa šuteći dok je američki predsjednik odgovarao na pitanja novinara, ali ranije je opisao susret kao “dobar uvod ka miru”.

(Theo Ljubić, Reuters, BBC,  KCNA, ABC News, DPA, CNN, Yonhap, MSNBC)

Facebook Komentari