Ujedinjeno Kraljevstvo istražuje gdje je završilo streljivo koje je BiH prodala Kraljevini Saudijskoj Arabiji

Odbor za kontrolu naoružanja Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske otvorio je istragu čiji je cilj utvrditi pod kojim okolnostima je Kraljevini Saudijskoj Arabiji isporučeno 30 milijuna komada metaka proizvedenih u tvornicama u Bosni i Hercegovini, prenijela je jučer Balkanska istraživačka mreža (BIRN) sa sjedištem u Sarajevu.

BIRN koji je specijaliziran za praćenje sudskih postupaka u slučajevima ratnih zločina te organiziranog kriminala i korupcije na svojim je mrežnim stranicama objavio kako je odbor Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u srijedu od Vlade u Londonu formalno zatražio dokumentaciju koja bi pojasnila okolnosti transakcije koju smatraju problematičnom jer sumnjaju kako je dio streljiva podrijetlom iz BiH na ovaj način završio u rukama terorističkih skupina poput takozvane Islamske države (IS).

BIRN podsjeća kako je “poznato” da je Kraljevina Saudijska Arabija ranije preusmjeravala streljivo i oružje iz balkanskih zemalja svojim islamističkim saveznicima u Sirijskoj Arapskoj Republici (gornja slika, op.a.) i u Republici Jemen  (donja slika, op.a.) te je dovođena u vezu s dostavljanjem oružja islamističkim skupinama

Fokus istrage je na dozvolama za izvoz naoružanja i vojne opreme izdanim tijekom 2016. godine, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Cijeli slučaj je otvoren kada su od vlasti Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske dvojica posrednika sa sjedištem u toj zemlji zatražila dopuštenja za posredovanje u provedbi bosanskohercegovačko-saudijskog dogovora o kupoprodaji streljiva.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske su nakon višemjesečnog razmatranja odbile dati tražene suglasnosti no streljivo iz BiH je i bez britanskih posrednika našlo put do Kraljvine Saudijske Arabije i to u studenom 2015. i siječnju 2016. godine.

Zastupnik opozicijske britanske Laburističke stranke Lloyd Cameron Russel-Moyle je kritizirao Vladu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske koju je tada vodio premijer David William Donald Cameron, optuživši je kao suodgovornu za to što je streljivo završavalo kod islamista u Sirijskoj Arapskoj Republici

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske su pak procijenile, navodi BIRN, kako postoji “neprihvatljivi rizik” da će meci završiti u pogrešnim rukama jer su sumnjali da je njihov krajnji korisnik Kraljevina Saudijska Arabija kako je to predstavljeno u dokumentima.

Zastupnik opozicijske britanske Laburističke stranke Lloyd Cameron Russel-Moyle je u srijedu kritizirao način na koji se Vlada bavila ovim slučajem sugerirajući kako je ona svojim neodlučnim djelovanjem zapravo propustila priliku zaustaviti da streljivo “završi u rukama takozvane Islamske države (IS) i drugih skupina islamističke fronte”.

BIRN podsjeća kako je “poznato” da je Kraljevina Saudijska Arabija ranije preusmjeravala streljivo i oružje iz balkanskih zemalja svojim saveznicima u Sirijskoj Arapskoj Republici i u Republici Jemen te je dovođena u vezu s dostavljanjem oružja islamističkim skupinama.

Ministar za investicije u Odjelu za međunarodnu trgovinu, konzervativac Graham Charles Stuart koji je odgovoran za izdavanje izvoznih dozvola, kazao je kako su dozvole odbijene na temelju “promjera streljiva, veličine, vjerojatnog načina uporabe i niza drugih kriterija”.

Ministar za investicije u Odjelu za međunarodnu trgovinu, konzervativac Graham Charles Stuart je priznao da njegov odjel nije kontaktirao BiH, ali je inzistirao da se Vlada Ujedinjenog Kraljevstva  kojoj je na čelu premijerka Theresa Mary May, sada neće ispričavati jer je tadašnja britanska Vlada premijera Camerona provela sve što je potrebno prije donošenja odluka

Polovina pošiljke iz BiH se sastojala od metaka za strojnicu AK-47, oružje koje saudijske sigurnosne snage ne koriste često no uobičajeno je na ratištima Sirijske Arapske Republike i Republike Jemen.

Graham Charles Stuart je priznao da njegov odjel nije kontaktirao BiH, ali je inzistirao da se Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske kojoj je na čelu premijerka Theresa Mary May, sada neće ispričavati jer je tadašnja britanska Vlada premijera Camerona provela sve što je potrebno prije donošenja odluka.

Zastupnik opozicijske britanske Laburističke stranke Lloyd Cameron Russel-Moyle je kritizirao Vladu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske koju je tada vodio premijer David William Donald Cameron, optuživši je kao suodgovornu za to što je streljivo završavalo kod islamista u Sirijskoj Arapskoj Republici. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari