Plenković se u Münchenu sastao s Angelom Merkel, evo o čemu su razgovarali

U Münchenu se održavaju studijski dani Europske pučke stranke na kojem uz njemačku kancelarku, predsjednika Europske pučke stranke, austrijskog kancelara – sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Priprema je to za veliki summit u Helsinkiju u studenom kada će ta stranačka grupacija izabrati svog favorita za predsjednika Europske komisije na izborima sljedeće godine.

Iz Münchena se uživo javila urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

“Premijerova dva govora su imali barem 30 elemenata, ali treba izdvojiti njegovo upozorenje da se opasnost od migrantske krize mora vrlo ozbiljno shvatiti. Rekao je da balkanska ruta viša nije toliko dinamična, ali nije ni tiha te se Hrvatska susreće s pokušajima krijumčarenja ljudi.

Upozorio je i na opasnosti od populizma u Europi. Istaknuo je i Pelješki most koji je, kako je rekao, spomenik prvih šest godina Hrvatske u Europskoj uniji. Dio govora posvetio je i plutajućem LNG terminalu na Krku te poručio kako je riječ o strateškom projektu koji će Hrvatsku staviti na energetsku kartu Europe te osigurati novi izvor plina zemljama iz središnjeg i istočnog dijela Europske unije. Sastao se i s kancelarkom Merkel“, izvijestila je Petrović.

Plenković je nakon susreta s Merkel za Dnevnik Nove TV otkrio o čemu su razgovarali.

“Održali smo kratki susret, više u cilju dogovora pravoga posjeta koji bi bio jedan njen posjet Hrvatskoj ili još jedan posjet Berlinu. Nas dvoje se viđamo praktički svakih dva mjeseca na marginama Europskog vijeća, ali drago mi je da sam danas ovdje uz austrijskog kancelara Kurza i njemačku kancelarku Merkel kao jedan od troje lidera EPP-a na važnom skupu praktički godinu dana pred nove europske izbore”, kazao je Plenković.

Angela Merkel poručila ja kako je sada pravo vrijeme za razgovor o sigurnosti koja se može pružiti građanima Europe.

“To je ono što s pravom od nas očekuju. I u nesigurnom svijetu, naše je zajedničko mišljenje da taj svijet treba biti multilateralan, pouzdan, zasnovan na pravilima. To su temelji na kojima Europa može funkcionirati”, kazala je Merkel, prenosi dnevnik.hr.

Share This Article