Plenković odgovorio Predsjednici: Malo me čudi da hvali ekipu koja nas vuče desetljećima unatrag

Premijer Andrej Plenković u Kutini je sudjelovao na obilježavanju 50 godina Petrokemija i otamo je komentirao najnovije kritike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na račun Vlade.

Predsjednica je u Osijeku prozvala političare iz zagrebačkih salona, a premijer je na to rekao: “Nema ih ovdje, ne vidim ih.”

“Ako je ijedna vlada napravila iskorake prema županijama, gradovima i općinama, napravila ih je moja vlada. Mislim da smo napravili poruku partnerstva i suradnja i Vlada radi na tome da već refleksno znamo što je dobro za koji dio Hrvatske. Teze koje se provlače o elitizmu i otuđenosti ne stoje što se tiče mene i moje Vlade. Ako je netko stalno među ljudima, onda smo to mi”, kaže premijer i podsjeća da je njegova Vlada upravo Osijeku za Dan grada donijela projekt vrijedan 2 milijarde kuna.

“Očekujem od svih aktera da daju doprinos ravnomjernom razvoju zemlje”, rekao je.

Što se tiče teme demografije, premijer kaže kako je to problem koji Hrvatsku muči već 70 godine te da za negativne trendove koji su krenuli nakon Drugog svjetskog rata nisu odgovorni ni predsjednica ni Vlada.

“To su društveni procesi koji su se dogodili i nismo jedina zemlja koja ima taj problem. To je ogroman problem, ali je i dio naših mjera praktički od druge sjednice Vlade. Sam ekonomski napredak nije jedini način kako povećati demografsku revitalizaciju. Ta to je potrebna i promjena mentaliteta, ali i jedan dašak optimizma u društvu. Ovako kako je sada, kontinuriano negativan pristup neće doprinijeti ničemu dobrom, može samo ljude učiniti depresivnima. To ne može sama Vlada, to je širi fenomen u kojemu svi akteri imaju svoje odgovornosti i te odgovornosti trebaju preuzeti. Trudimo se, reforme su tu. Nesklon sam paušalnim komentarima…”, kaže premijer.

Predsjednica je u Osijeku pohvalila Mostov “Pokret Ostanka”.
“Očito joj se nešto sviđa što Most radi. Moje iskustvo s Mostom je loše, možda nastoji proširiti bazu. Vidim da se Most hvali da su autori referendumskog pitanja koje je duboko diskriminirajuće prema zastupnicima manjina. Vuku nas desetljećima nazad i to nije put koji ja cijenim. Malo me čudi predsjednica kad hvali takvu ekipu”, rekao je premijer.
Premijer je komentirao i današnji dopis Francka Trgovačkom sudu u kojemu kažu da će koristiti sve zakonske mogućnosti i sredstva kako bi zaštitio svoja vjerovnička prava.

“Mislim da se puno napravilo, našli smo način da izrazito zamršen i kompleksan problem koji je pao u krilo našoj Vladi riješimo na optimalan način. Idući tjedan će nagodba biti publicirana i u najvećoj su mjeri zadovoljni svi vjerovnici. To je za mene pozitivan aspekt. Hoće li baš svi sudionici biti kompletno zadovoljni, to jednostavno nije realno. Izvanredna uprava je napravila velike napore, bilo je bitno da hrvatska ekonomija ne doživi kolaps. … Većina dobavljača i kompanija ima budućnost i radna mjesta i to smo ostvarili. Treba učiniti da tako bude do kraja”, kaže premijer.

VIDEO Predsjednica RH dosad najjače kritizirala Plenkovićevu vladu: Politika se pretvorila u poligon za promicanje stranačkih kadrova i interesa, zapošljavanje preko veze i pogodovanje podobnima

Facebook Komentari