Prof. Čavrak: Drugačija je Hrvatska kad se gleda s Markova trga

U Hrvatskoj je premali udjel aktivne radne snage, imamo prevelik udjel stanovništva u raznim socijalnim kategorijama, koji su ovisni o proračunu. To radi pritisak na državu koja mora imati velika porezna opterećenja koja su nužna da bi se takav javni sustav mogao održati, kazao je profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Vladimir Čavrak u emisiji Studio 4 HTV-a govoreći o problemu nedostatne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Porezi su preveliki i onda to poduzetnike guši, u većini djelatnosti kao što je poljoprivreda se onda ne isplati poslovati, kazao je prof. Čavrak.

Poduzetnik Franjo Toljanić s otoka Krka koji je vlasnik hotela iznio je paradoks iz turističkog poslovanja kazavši kako je komunalni doprinos za gradnju hotela 30-40 posto veći od onoga koji se plaća za izgradnju apartmana. Ukazao je na trnovit put kroz administartivne prepreke kojima su izloženi poduzetnici koji žele razvijati posao i zapošljavati nove ljude.

Dvije su Hrvatske, kaže prof. Čavrak. Jedna je Hrvatska kad se gleda s Markova trga, gdje sve izgleda dobro, suficit, stabilan proračun i stabilne cijene. Ako prihvatimo da je to cilj onda su stvari dobre i nema potrebe da se mijenjaju. Ako pogledate probleme poduzetnika i iseljavanje mladih, onda vidite da stvari nisu dobre, zaključuje prof. Čavrak.

Ako gledamo razdoblje od posljednjih 7-8 godina, iz Hrvatske odlaze dva bitna razvojna resursa, radna snaga i to ona najkvalitetnija ali i kapital, upozorava prof. Čavrak. Skrenuo je pozornost i na činjenicu o kojoj se malo govori u svezi s odlaskom ljudi iz Hrvatske, a to je da se time osim njihovog radnog potencijala gubi i potražnja koju bi oni inače stvarali na tržištu roba i usluga. Bez te potražnje ne možemo očekivati od poduzetnika da šire poslovanje jer onda za to nema razloga, naglašava profesor.

Share This Article