Život s Vlastom: Od kud nekome pravo govoriti ti kako da živiš? Tvoj život je tvoj izbor i nikome ništa ne duguješ

Piše: Vlasta Janton

Sigurna sam da ste se ne jednom, našli u situaciji da vam netko soli pamet i prosipa vlastite mudrolije o tome kako biste trebali posložiti i živjeti svoj život. Naravno da to uvijek netko zna puno bolje od vas samih. Taj netko uvijek ima dobronamjerne i dubokoumne savjete, a da ih nitko te savjete nije niti tražio.

Uvijek su me fascinirale osobe koje su si uzimale za pravo govoriti nekome kako da živi svoj život. Kao da su neki životni guru, pa su pobrale svu pamet svijeta, i sad će tebe da nauče ono što ti nisi znala, jer eto, jadna si i neuka i nisi se nikada uhvatila u koštac sa životnim problemima.

To su neke tvoje „prijateljice“ s kojima ponekad prepričavaš razno razne dogodovštine, i što god ti rekla ili napravila, one te uvijek poklope sa „dobrom“ namjerom kako si ipak trebala drugačije postupiti. Jer, da su one na tvom mjestu, one bi to drugačije napravile. S vremenom jednostavno shvatiš da su to osobe koje nikako nisu mogle staviti u red svoj život, pa onda imaju potrebu stavljati tvoj.

Želiš promijeniti radno mjesto, došlo je do zasićenja, težiš nečem novom, odlučila si živjeti svoj san i napokon radiš taj prvi korak. Ali ne, te osobe imaju za tebe drugačiji plan. Ti po njima živiš u oblacima, to su gluposti što ti želiš napokon živjeti život kakav si sanjala. Jer, to kao postoji samo u filmovima, ostvarenje životnih snova. Pa spusti se malo na zemlju i radi tu gdje radiš, koliko ljudi nema uopće posla, a ti se bahatiš da bi nešto novo i drugačije.

Njima je nepojmljiva tvoja ideja za traženjem vlastite sreće. Zašto? Zato jer je same nemaju. Zato jer se one nisu ostvarile na tom polju, jer nisu zadovoljne i posao ih ne ispunjava. Pa zašto bi onda ti bila sretna? Koče te, ne iz dobronamjernih fora, već iz straha da bi ti zaista mogla živjeti život kakav si oduvijek priželjkivala, a one će te morati gledati tako sretnu i zadovoljnu.

Ljubavne veze toliko puta znaju biti bolna točka, i stoga nemojte dopuštati vašoj okolini da odlučuje što je najbolje za vas i vašu vezu. Nije važno što oni misle, jer oni nisu u vašoj koži i ne znaju vaše prave osjećaje. Živite svoj život na svoj način i nemojte dopustiti da vam netko truje vezu na način „ ja to nikada ne bih da sam na tvom mjestu“. Upravo u tome i jest stvar, ta osoba nije na vašem mjestu. Od kud nekome pravo govoriti ti da ga ostaviš, ili da je glup, ili da nije za tebe? Od kud? Nismo svi isti, ne zanimaju nas isti kriteriji.

Ne želimo svi iste stvari, ne želimo svi živjeti život na isti način, ne želimo svi voljeti i biti voljeni na isti način. Dušebrižnici vode više tuđe živote nego svoje, ljubav je kod njih davno umrla, ne postoji, i zato jednostavno ne vole i ne žele vidjeti u svojoj blizini nekoga tko je sretan i zaljubljen, kome lice sjaji od sreće jer je za ruku drži osoba koju voli. E, tu je taj najveći problem. To je taj trn koji nekoga bode, tvoja ispunjenost i zadovoljstvo u ljubavi.

Imate svoj modni izričaj, i čvrsto ga se držite, ne želite izgledati kao klon, već time dajete završni pečat tko ste i što ste. Najlakše je kupiti elegantnu odjeću, ali stvar je u tome da je treba znati nositi. A zna je nositi samo onaj koji u sebi posjeduje strast za njom, zato zaboravite što i kako drugi želi da izgledate. Budite svoji, a to ne znači da morate biti savršeni.Upravo suprotno, čar je u tome da budete SAVRŠENO NESAVRŠENI.

Savršenstvo nije zanimljivo, dosadno je. Čovjek se najčešće zaljubi baš u nečiju manu, nešto što iskače od savršenih linija, u ono što mu daje poseban štih . Tako da, ne slušajte druge kada vam govore kako ta otkačena frizura ili haljina nije za tebe. Možda nije za njih, ali to ne znači da nije za tebe. Ti se u njoj osjećaj savršeno, kao da se stopila s tvojom osobnošću. Znači, to si upravo Ti.

S nekim ljudima te povezuju posebne, nevidljive niti, i samo se s njima osjećaš ugodno i sigurno. I samo s njima možeš pričati o svemu što ti padne na pamet bez bojazni da moraš birati svaku riječ da ne bi nekoga povrijedila. To su tvoje osobe, to su one duše koje trebaš čuvati. A ove druge, koje guraju nos svugdje, svima sole pamet kako i na koji način živjeti život, zatvori im vrata. E da, i prozore.

Nikada nemojte dopustiti drugima da biraju umjesto tebe. Tvoj život je tvoj izbor i nikome ništa ne duguješ. Ne morate živjeti po ničijoj špranci, budite svoji, uvijek svoji. I samo ćete onda i jedino onda biti sretni i zadovoljni.

Facebook Komentari