Zbog klasične hrvatske zbrke oko zakona javnosti se obratila Novaković: Članovi skupine, osim Ministarstva, složili su se da prijedlog koji je dalo Ministarstvo nije dobar temelj

Predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković na konferenciji za medije osvrnula se na nacrt novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa Ministarstva uprave kojim se predviđa radikalno smanjenje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

“Na početku samo želimo reći da nacrt zakona nije došao u javnost iz ovog Povjerenstva”, kazala je Novaković.

“Ministarstvu uprave smo dostavili svoje teze za promjene zakona u siječnju 2018. godine. Tada je došlo do izbora novog Povjerenstva i do 8. ožujka se ništa nije događalo”, kazala je Novaković te dodala kako se potom ništa nije događalo u vezi nacrta zakona do 9. svibnja.

“Tada nam je dan radni nacrt Zakona koje je izradilo Ministarstvo. Tada smo ga prvi puta vidjeli i na isti se nismo mogli očitovati jer ga nismo ni pročitali”, kazala je Novaković i dodala da su na tom sastanku dali svoje mišljenje kako bi zakon trebao izgledati.

“Na sastanku ovog utorka svi članovi skupine, osim Ministarstva uprave, su se složili da prijedlog koji je dalo Ministarstvo nije dobar temelj”, kazala je Novaković te dodala da su potom preuzeli obvezu da oni sami naprave novi prijedlog izmjena zakona.

“Od 22. svibnja do danas to radimo, a rok nam je jako kratak jer prijedlog moramo dostaviti do ponedjljka u 10 sati”, kazala je Novaković. Na pitanje mogu li izraditi prijedlog do ponedjeljak, članica Povjerenstva je kazala da imaju podlogu koju dorađuju i dodala da će u roku, znači do 10 sati u ponedjeljak, isporučiti njihov prijedlog za izmjene odredbi zakona.

Na pitanje što misle zašto se u prijedlogu Ministarstva išlo na sužavanje ovlasti, Novaković je kazala: “To zaista ne znam reći”. Članovi Povjerenstva su kazali da na izradi nacrta Ministarstva nisu sudjelovali članovi Povjerenstva i stručnjaci i da se tim prijedlozima sužavaju ovlasti Povjerenstva. “Na kraju zadnjeg sastanaka smo preuzeli obvezu da ga izradimo”, kazala je Novaković.

Podsjetimo, Jutarnji list je jutros objavio da je iz navedenog nacrta novog zakona, koji je napisalo Ministarstvo uprave izbačen je niz precizno propisanih oblika ponašanja dužnosnika koji su kažnjivi prema sadašnjem Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. “To nije korak unatrag, već puno koraka unatrag”, prokomentirao je jedan od članova radne skupine.

Novčano kažnjavanje u nacrtu novog zakona predviđeno je samo u slučajevima kad dužnosnik netočno ili nepotpuno popuni imovinsku karticu ili zakasni s njezinom predajom. Za sve ostale oblike sukoba interesa koji su prema postojećem zakonu definirani i financijski kažnjivi, novi prijedlog uopće ne predviđa novčane kazne. Štoviše, čitavog niza konkretnih oblika sukoba interesa, u tom prijedlogu uopće nema, prenosi N1.

Mediji prenose da je Kuščevićevo ministarstvo napisalo zakon po kojem Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa ukida ovlasti

Facebook Komentari