Evo zašto ste zatrpani e-mailovima: GDPR je uzrokovao kaos u inboxima

Velik broj ljudi tek je posljednjih dana prvi put čuo za Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka (GDPR), i to samo zato što im je inbox zatrpan gomilom mailova – prvenstveno newslettera u kojima ih kompanije koje godinama šalju promotivne poruke i druge obavijesti sada ponovno traže dopuštenje za slanje poruka istog sadržaja.

Naime, GDPR zamišljen je kao alat koji bi trebao povećati sigurnost i privatnost korisnika i urediti način na koji se kompanije odnose s njihovim podacima. To se među inim odnosi i na slanje promotivnih mailova – prilikom ispunjavanja osobnih podataka u trgovinama ili na internetu, kompanije su često mailove korisnika ubacili u svoje baze podataka i slali im promotivne poruke.

U budućnosti to se više neće događati, tj. ne bi se trebalo događati jer su previđene kazne za kršenje GDPR-a velike, zbog čega možemo pretpostaviti da će svi biti jako pažljivi prilikom slanja e-poruka. Općom uredbom o zaštiti osobnih podatka želi se ukinuti takva praksa u kojoj je svatko tko bi se dokopao maila korisnika iskoristio tu adresu za slanje promotivnih poruka, iako korisnici prilikom davanja svog maila nisu pristali na to.

Sada se treba jasno naznačiti za što će se koristiti e-adresa (za slanje reklama, promotivnih e-mailova, vijesti iz industrije itd.) te korisnici moraju dati privolu za primanje takve pošte. Treba napomenuti kako kompanije više ne smiju same označavati polja za privolu kvačicama, već ta polja moraju biti prazna, a sami korisnici moraju staviti kvačicu s kojom će potvrditi kako su razumjeli što se od njih traži.

Poduzetnici zbunjeni i neinformirani

Ovakav način zaštite korisnika na početku je naišao na kritike jer su inboxi ljudi zatrpani, a takvi promotivni mailovi i newsletteri ionako trebaju imati link jednostavnog otkazivanja pretplate pa je jednostavnije kliknuti na takav link jedan ili dva puta, ovisno koliko pretplata želite otkazati, nego primati desetine mailova i onda u njima prihvatiti nove uvjete.

Također, GDPR je zbunio i poduzetnike koji su godinama prikupljali baze podataka korisnika – dio njih pohađao je brojne pripremne seminare koji su ih trebali na vrijeme upozoriti na sve zamke ove uredbe, dok je dio njih za komentar kontaktirao Agenciju za zaštitu osobnih podataka, no pitanje je jesu li dobili odgovore na svoja pitanja i nedoumice.

Naime, i mi smo kontaktirali AZOP, no uz isprike zbog prevelikog broja upita, odgovore na naša pitanja nismo dobili te ćemo ih objaviti kada dobijemo mail s odgovorima.

Osim promjena u načinu slanja newslettera, kao i upita što će se dogoditi ako neka kompanija bez nove privole nastavi slati promotivne mailove (hoće li ih odmah kazniti ili slijedi upozorenje), upitali smo i kako će GDPR utjecati na telefonski marketing jer je tu riječ o iskorištavanju osobnih podataka za koje korisnici, u najvećem broju slučajeva, nisu dali privolu. Hoće li GDPR označiti kraj takvih poziva, kao i marketinških SMS-ova.

Sve će se vratiti na staro

Čini se kako dosta toga vezano za primjenu GDPR-a i dalje nije jasno, a na internetu možemo pročitati brojne komentare kako je Opća uredba o zaštititi osobnih podataka još samo jedan alat koji će poduzetnicima otežati poslovanje i zbog kojih će samo upasti u nove troškove.

Što se mailova tiče, nakon ovotjednog zatrpavanja inboxa, sljedeći tjedan sve bi se trebalo vratiti na staro te će kompanije svima koji su potvrdno kliknuli na upit o njihovoj privoli nastaviti slati poruke kao i do sada. Jedina veća promjena za kompanije bit će što će njihovi e-mailovi dolaziti na manji broj adresa – jer dio korisnika čiji su inboxi ionako zatrpani neće niti otvoriti te mailove u kojima se od njih traži privola, a neki će ih otvoriti i neće odgovoriti na njih.

Takvi korisnici više neće smjeti biti u bazama kompanija jer nisu dali izričitu privolu za primanje mailova, iako možda i dalje žele primati mailove tih kompanija.

Facebook Komentari