Cigarete oštećuju mišiće u ljudskom tijelu, pokazuje novo istraživanje

Pušenje cigareta oštećuje mišiće u ljudskom tijelu, pokazalo je novo istraživanje.

Pušenje smanjuje broj krvnih žila u nožnim mišićima i tako ograničava količinu kisika i hranjivih nutrijenata koje trebaju primiti.

Prijašnja istraživanja pokazala su kako pušenje čini mišiće slabijima jer se zbog cigareta kapacitet pluća smanjuje pa tijelo teže podnosi tjelovježbu zbog čega je mnogi pušači izbjegavaju.

No, ovo istraživanje prvi puta je pokazalo direktnu povezanost između pušenja i mišića, piše Daily Mail.

Proveli su ga istraživači iz Kalifornije, Brazila i Japana, a za istraživanje su koristili miševe koji su osam tjedana ‘pušili cigarete’, odnosno znanstvenici su ih ili inhalirali dimom cigarete ili im ga davali preko injekcija.

Otkrili su smanjenje kapilarnih mišićnih vlakana za čak 34 posto. Naime, kapilare su malene žile u tijelu, a što ih je više krv bolje prožima mišićno tkivo. Zbog pušenja se broj kapilara smanjuje pa je i količina krvi u mišićima manja. “Važno je da pokažemo ljudima kakve duhan ima posljedice na naše tijelo, uključujući i veliku skupinu mišića koja nam je potrebna za svakodnevni život”, rekla je Ellen Breen, znanstvenica sa Sveučilišta u Kaliforniji, piše N1.

Facebook Komentari