Ovaj test otkriva kakve emocije prevladavaju u vašoj vezi

Često nismo ni svjesni problema u vlastitoj ljubavnoj vezi koji dovode do velikog nezadovoljstva. S druge strane, ponekad jednostavno “zapnemo” u začaranom krugu negativnosti i naviknemo se na negativne emocije, bez razmišljanja o tome koliko sami sebi zapravo štetimo takvim ponašanjem.

Ako sumnjate na to da u vašoj vezi prevladavaju upravo negativne emocije, riješite jednostavni test koji je osmislio dr. John Gottman, cijenjeni američki psiholog koji je svoju karijeru posvetio analizi ljubavnih odnosa.

Za početak razmislite o nekim nedavnim događajima u vašem braku ili vezi koji su vas povrijedili ili postupcima svog partnera zbog kojih ste bili žalosni. Zatim iskreno odgovorite na 20 pitanja u nastavku.

ISTINA ILI LAŽ:

1. Osjećao/la sam se povrijeđeno.
2 .Osjećao/la sam se kao da me ne razumije.
3. Pomislio/la sam: Ja ovo ne moram trpjeti.
4. Nisam se osjećao/la krivom za taj problem.
5. Rekao/la sam samom sebi: Samo ustani i otiđi.
6. Bio/la sam ljuta.
7. Osjećao/la sam se razočarano.
8. Nepravedno sam optužen/a.
9. Pomislio/la sam: Moj partner nema pravo reći takve stvari.
10. Bio/la sam frustrirana.
11. Napadnut/a sam na osobnoj razini.
12. Želio/željela sam i ja njega napasti na isti način.
13. Pokušao/la sam spriječiti nalet kritika.
14. Želio/željela sam mu uzvratiti istom mjerom.
15. Želio/željela sam zaštititi sebe.
16. Njegove/njene prigovore doživjeo/la sam kao uvrede.
17. Osjećao/la sam da me partner želi držati pod kontrolom.
18. Ponašao/la se kao manipulator.
19. Nije me s pravom kritizirao/la.
20. Samo sam želio/željela da sva ta negativnost prestane.

Ako ste na više od pet pitanja odgovorili s “istina”, nema sumnje u to da u vašoj vezi prevladavaju negativne emocije, a ako ste tako odgovorili na gotovo sva pitanja, trebali biste dobro preispitati svoj ljubavni odnos i razmisliti o tome isplati li se ostati u braku ili vezi koja vas čini duboko nesretnima. Često nismo ni svjesni problema u vlastitoj ljubavnoj vezi koji dovode do velikog nezadovoljstva. S druge strane, ponekad jednostavno “zapnemo” u začaranom krugu negativnosti i naviknemo se na negativne emocije.

Međutim, ako imate snage, želje i volje raditi na odnosu s partnerom, tada biste trebali obratiti pažnju na sljedeće.

A) Rituali zbližavanja
U vašem odnosu nedostaje povjerenja koje možete vratiti uz pomoć brojnih rituala zbližavanja. Možda mislite kako bi nježnosti trebale doći prirodno, ali i one su dio naučenog ponašanja. Svako jutro prije odlaska na posao zagrlite partnera. Nakon posla odvojite barem 20 minuta jedno za drugo kako biste razgovarali o tome što se sve događalo tijekom dana. Ako imate djecu, pokušajte tih 20 minuta provesti bez njih jer se jedino tako u potpunosti možete posvetiti jedno drugome. Uspostavljanje povjerenja i emocionalne povezanosti ponovo će vas zbližiti.

B) Naučite se svađati
Svađe su sastavni dio svakog ljubavnog odnosa. Savršene veze u kojima nikada ne dolazi do rasprave koja pak lako može prerasti u svađu jednostavno ne postoje. Tijekom svađe obje strane trebaju dobiti priliku da kažu što ih muči. Ne možemo se uvrijediti na prvu kritiku i onda prekinuti svaku komunikaciju. Moramo saslušati partnera, a on također mora uvažiti sve što mi želimo reći. Važno je i ispričati se u svakom trenutku. Ako osjećate da ste prešli granicu i željeli biste se ispričati, ali s druge strane to ne želite napraviti iz inata – imajte na umu da takvim ponašanjem samo potičete nezadovoljstvo u vezi, piše Zadovoljna.

Facebook Komentari