DORH se žalio na puštanje hvarskog svećenika na slobodu

Svećenika s otoka Hvara (72) kojeg je splitska policija u utorak privela zbog kaznenih djela bludnih radnji i spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina sudac istrage je u srijedu navečer uz mjeru opreza pustio na slobodu, doznaje se na splitskom sudu. Slijedom događaja N1 televizija poslala je upit Općinskom državnom odvjetništu u Splitu.

Zanimalo ih je hoće li se Općinsko državno odvjetništvo žaliti na odluku istražnog suca o puštanju na slobodu te nastavlja li se postupak i dalje.

Odgovor Općinskog državnog odvjetništva u Splitu prenosimo u cijelosti.

“Dežurni zamjenik općinske državne odvjetnice u Splitu 23. svibnja 2018. donio je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1946.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela bludne radnje iz članka 155. stavak 2. u svezi s člankom 154. stavak 1. točka 2. Kaznenog zakona i jedno kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina iz članka 158. stavak 2. i 6. Kaznenog zakona.

Rješenjem o provođenju istrage okrivljeniku se stavlja na teret da je dana 21. travnja 2018. oko 19,00 sati u mjestu na srednjedalmatinskom otoku u župnoj dvorani u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona, svjestan da je žrtva mlađa od 18 i starija od 15 godina života i da mu je podložna kao vjeroučitelju, iskoristio njihovu osamljenost na satu vjeronauka. Tijekom večernje molitve okrivljenik je sjeo do nje na klupu i milovao je po tijelu, ali se žrtva uspjela istrgnuti i pobjegla je sa mjesta događaja.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik tijekom rujna 2017. u mjestu na srednjedalmatinskom otoku u staroj crkvi u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona na prevaru namamio žrtvu iako je bio svjestan da se radi o osobi mlađoj od 18 i starijoj od 15 godina života na način da je zatražio od njezine majke da mu po njoj pošalje novac za školski izlet. Okrivljenik je znao da mu je žrtva podložna kao vjeroučitelju, iskoristio je njihovu osamljenost i počeo je milovati po tijelu, ali ga je žrtva odgurnula i pobjegla je sa mjesta događaja.

Uz navedeno postoji osnovana sumnja da je okrivljenik tijekom školske 2016./2017. godine u mjestu na srednjedalmatinskom otoku, za sada neutvrđeni broj puta, za vrijeme dok je žrtva pohađala kao učenica sedmi i osmi razred osnovne škole, ispred župne dvorane neposredno prije započinjanja sata vjeronauka, svjestan da mu je žrtva podložna kao vjeroučitelju, u nakani zadovoljavanja svog spolnog nagona žrtvu milovao po tijelu.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon ispitivanja okrivljenika sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložilo da se odredi istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku obzirom da postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi okrivljenik ometati kazneni postupak utjecajem na žrtvu i svjedoke. Utemeljenost prijedloga da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti isto ili istovrsno kazneno djelo proizlazi iz postojanja osobitih okolnosti broja počinjenih kaznenih djela.

Sudac istrage odbio je prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv okrivljenika s obrazloženjem da postoji osnovana sumnja da je okrivljenik počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret i da su ostvareni zakonski razlozi za određivanjem istražnog zatvora temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku, ali da se u konkretnom slučaju ista svrha može ostvariti određivanjem mjera opreza protiv okrivljenika. Rješenjem suca istrage protiv okrivljenika temeljem odredbe članka 98. stavak 2. točka 3., 4. i 5. Zakona o kaznenom postupku, određene su mjere opreza obveznog redovitog javljanja načelniku policijske postaje jednom tjedno, zabrane približavanja maloljetnoj žrtvi i zabrane uspostavljanja i održavanja izravne ili neizravne veze sa maloljetnom žrtvom.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Splitu podnijelo je žalbu protiv naprijed navedenog rješenja”, stoji u odgovoru.

Hvarski svećenik uhićen zbog pedofilije

Share This Article