Norveška – zemlja električnih automobila

Norveška je zemlja bez automobilske industrije, ali je istovremeno i država s najvećom gustoćom električnih automobila na svijetu i najbržim rastom njihove prodaje. Prošle godine prvi put u povijesti više od polovice prodanih novih automobila u Norveškoj bilo je ili električno ili hibridno.

Na Norvešku otpada trećina svjetskog tržišta novih električnih automobila, ove godine taj bi udjel mogao biti iznad 40 posto. Prodaja dizelaša, primjerice, koji su nekad činili više od polovine kupljenih automobila, pala je u godinu dana za četvrtinu.

Više od petine novih automobila u Norveškoj je električno. To nam daje osjećaj da su promjene moguće, ako se neumorno borite, kaže Frederic Hauge, predsjednik ekološke udruge Bellona.

A svoju borbu vizionari iz redova norveških ekoloških aktivista počeli su još krajem 80-ih godina prošloga stoljeća.

Prvi električni automobil uvezli smo u Norvešku još 1988., zajedno s norveškom pop-grupom A-ha, otkriva Hauge. Bio je to mali automobil, išao je samo 45 km/h. I utro je put električnim automobilima u Norveškoj. Vlada je nakon toga donijela potrebne zakone.

Norveška vlada promovira i financijski pomaže ideju električnih automobila još od 1990-ih. Možda i najveći iskorak za njihovu tržišnu konkurentnost u odnosu na benzince i dizelaše bilo je oslobađanje od plaćanja uobičajenog 25-postotnog PDV-a pri kupnji kao i plaćanja uvozne carine. Danas električni automobil u Norveškoj stoji kao i benzinski ili dizelski (porez na kupnju automobila i prva registracija među najskupljima su u svijetu).
Ako kupite najjeftinijeg Volkswagenova Golfa na benzin, on je skuplji za oko 1000 eura od električne inačice. U slučaju velikih i bržih auti, poput Tesle i Audija A6, razlika u cijeni još je i veća, objašnjava Petter Haugneland iz Norveškog udruženja za električni automobil.

Ključno je to da je električni automobil znatno jeftiniji za vožnju i održavanje. Dvostruko u odnosu na benzince, pet puta kada je u pitanju automobil na plin. Prvi tržišno konkurentni električni automobili u Norveškoj bili su Nissan Leaf i Teslin Model S.

Kada sam prije desetak godina vidio Teslu, bio sam fasciniran načinom razmišljanja kod Muska. Tehnologija je bila razvijena, ali kako to pretvoriti u masovniju proizvodnju s jeftinijom cijenom? U međuvremenu je Tesla u Norveškoj zaživio do te mjere da danas na ovdašnje tržište otpada 12 posto njegove ukupne prodaje, otkriva Hauge.

U Norveškoj je najbrojniji Teslin autoklub na svijetu. Oko 2000 članova plaća članarinu, pet puta više ih je na društvenim mrežama.

Postoji dosta poticaja, poput besplatnog parkiranja, korištenja prometnih trakova za autobuse i taksije, besplatne cestarine. Električni automobil možete besplatno prevoziti trajektom, to je golema pogodnost, kaže Satheesh Varadharajan, predsjednik Kluba vlasnika Tesle Norveška.

Tri četvrtine vozila u trakama za autobuse i taksije električni su automobili, zbog toga je usporena protočnost prometa, osobito u Oslu. Bit će to vjerojatno prva povlastica koju će vozačima električnih automobila u Norveškoj oduzeti.

Po riječima Pettera Haugnelanda, u Oslu je uveden sljedeći princip: ako tijekom prometne gužve vozite električni automobil u traku za autobuse, morate imati barem jednog suputnika. To je smanjilo količinu električnih automobila na tim dijelovima ceste, pa autobusi više ne kasne.

Godišnje norveški vozači električnih automobila uštede malo više od 50 tisuća kuna. Jer izuzeti su i od plaćanja tunelarina kao i plaćanja taksi za emisiju štetnih plinova. Od dva milijuna i 700 tisuća automobila na norveškim prometnicama, trenutačno njih 143 tisuće ili nešto malo više od 5 posto pokreću električne baterije.

Nije, međutim, sve idilično u norveškoj priči. Sve više u prvi plan izbija pitanje nedostatnog broja mjesta za punjenje strujom, većina njih nalazi se ionako u Oslu. Norveška vlada pak financira izgradnju postaja za brzo punjenje svakih 50 kilometara na svim glavnim prometnicama u zemlji.

Frederic Hauge smatra kako danas nije problem putovati po Norveškoj električnim automobilom, postoji poprilično dobra infrastruktura. Uzimajući u obzir rast broja električnih automobila u sljedećih pet godina, morat će, međutim, izgraditi više postaja za punjenje baterija.

Uzevši u obzir sve povlastice, norveška vlada godišnje subvencionira svaki električni automobil s nešto više od 80 tisuća kuna, čime je državni proračun svake godine kraći za dvije milijarde i tristo milijuna kuna. A Norveška je smanjila emisiju ugljikovog dioksida ne više od desetine jednog postotka, kažu kritičari.

Nije prošao prijedlog konzervativne vlade da već ove godine najjači modeli električnih automobila plaćaju poreze od kojih su trenutačno izuzeti. Sve glasniji su oni koji tvrde da je riječ o bogatašima kojima subvencije zapravo omogućavaju kupnju skupih električnih automobila na račun države i poreznih obveznika, a da su na udaru siromašniji, oni koji voze na plin i dizel.

30 godina bavim se ekološkim pitanjima. I moram reći da je osjećaj odličan, ljudi su napokon ljubomorni na to što električni automobili postaju toliko zanimljivi. Oni su kao iz Disneyjeva svijeta, poručuje Hauge.

Električni automobili u Norveškoj će se subvencionirati još najmanje dvije godine. U zemlji koja je najveći proizvođač nafte u zapadnoj Europi Vladin je plan da do 2025. sva nova vozila na tržištu uopće ne ispuštaju štetne plinove.

Da bi to bilo ostvarivo, u 2018. na norveškim prometnicama treba biti 65 tisuća novih električnih vozila! Tisuće Norvežana čekaju trenutačno na isporuku svog električnog ljubimca, od osam mjeseci do dvije godine.

Share This Article