Miljević: Šavorić će morati pokazati račune o snimanju spota

Odvjetnik Veljko Miljević je u Novom danu komentirao hoće li odvjetnički ured Šavorić i partneri morati otkriti jesu li izdali račun za snimanje predizbornog spota HDZ-a 2016. godine.

N1 je otkrio da je u odvjetničkom uredu Šavorić i partneri sniman predizborni spot HDZ-a u kampanji 2016. godine. Pitanje koje proizlazi iz toga jest – je li to bilo naplaćeno. U zakonu stoji da se korištenje prostora u predizborne svrhe mora registirati te platiti računom ili registrirati kao politička donacija. Ima li pravo javnost znati je li to bila donacija?

Naravno da javnost ima pravo saznati odgovor na to pitanje. Ovaj dio o pružanju prostora za snimanje predizbornog spota se kroz zakon može regulirati kao dobrovoljni prilog ili donacija. Donacija može biti, ne samo u gotovom novcu, kroz povremene ili redovite uplate, nego i kroz pružanju usluge. To pružanje usluge bez naplate se također smatra donacijom. Za donacije koje se daju u obliku usluga, kao što je ovo pružanje prostora za snimanje predizbornog spota, osobe koje daju donaciju su dužne izdati račun na kojem mora biti naznačena tržišna vrijedenost usluge, mora glasiti za koju političku stranku se to čini, ali u zadnjem dijelu piše da se na tom računu mora biti napisano da ne podliježe naplati.

Političke stranke su dužne za takve donacije voditi evidenciju o primitku donacija i izdavati potvrde o primitku donacija. O takvom načinu vođenja evidencija i izdavanja potvrda ministar financija mora propisati pravilnik kojim se određuje način vođenja evidencija. Na kraju zakona su propisane prekršajne kazne, ukoliko se postupi protivno članku 10. stavku 3., ako fizička i pravna osoba ne izda račun za donaciju u obliku usluge ili ne naznači vrijednost darovane usluge na računu, tada se smatra da je izvršen prekršaj za koji se može izreći novčana kazna. Sve ste u pravo osim jedne jedine stvari, da na tom računu mora stajati naznaka da ta usluga koja je darovana političkoj stranci, doduše ovdje ne znamo kome, je li to toj agenciji koja je to određivala ili bi izravno političkoj stranci, što se može učiniti i smatra po terminologiji zakona donacijom, ali na računu mora pisati da ne podliježe naplati. Ako to sve skupa ne piše, onda imamo prekršajnu odredbu.

Tu dolazimo do ključnog problema. Odbija se dati na uvid javnosti je li prostor plaćen kada ga se angažiralo za snimanje, ako je plaćen postoji li račun ili, sa druge strane, ako nije plaćen, i ako je to bila politička donacija, ona nigdje u ovom trenutku nije registrirana. Što sada, koji je postupak javnosti u tom pitanju?

Javnost ima to pravo znati. Nisam vas razumio kome su to odbili dati. Ako su odbili dati nama ili meni, to u ovom trenutku ne predstavlja ništa jer je rana faza provođenja izvida. Koliko vidim i svojevrsnih izvida ili prethodnih radnji u HOK-u. Osim toga, koliko sam načuo izvidi se provode temeljem članka 208. Zakona o nadležnom postupku i pred nadležnim Državnim odvjetništvom. Budite sigurni da će se ta dokumentacija o kojoj govorite, o tome je li to bilo naplatno ili nije, je li napravljen račun ili nije, je li to evidentirano prema pravilniku koji mora postojati, o načinu vođenja evidencije i izdavanja potvrda… Nadležna tijela koja istražuju predmet će to morati doznati i doznat će sigurno.

Hrvatska odvjetnička komora pokrenula postupak protiv odvjetnika iz Grupe Borg

Orešković: Spornim pitanjima oko Grupe Borg trebali bi se pozabaviti Državno odvjetništvo i USKOK

Jandroković o spotu kod Šavorića: Ovdje zaista nema ničega

Facebook Komentari