Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti: Dok god bude fascinacije Srba za tuđim teritorijem, neće biti suživota

U petak 18. Svibnja održano je u Ogulinu predstavljanje posljednje knjige gospićko-senjskog biskupa u miru mons. dr. Mile Bogovića „Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti”.

Knjiga u izdanju nakladničke kuće Alfa je predstavljena u pastoralnoj dvorani župe sv. Križa, moderator predstavljanja je bio dr. fra Draženko Tomić a o knjizi su govorili urednik knjige Božidar Petrač, priređivač knjige dr. Ante Bežen i sam autor dr. Mile Bogović.

Potpredsjednik Društva hrvatskih književnika i urednik u Alfi Božidar Petrač je podsjetio na suradnju s biskupom Bogovićem od prije deset godina i knjige „Žao mi je naroda” kao svojevrsne povijesti Gospićko-senjske biskupije. Cilj najnovije knjige nije bio politizirati već pojasniti odnose koji su se kroz povijest gomilali od vremena Vuka Karadžića i Ilije Garašanina. Pojam svetosavlja potječe iz SPC-a koja je za vrijeme Turaka širila svoju vjersku i političku ingerenciju. Knjiga nam olakšava razumijevanje tog fenomena kroz povijest, a dok god bude fascinacije Srba za tuđim teritorijem, neće biti suživota, rekao je predstavljač.

Dr. sc. Ante Bežen, bliski suradnik biskup Bogovića iz vremena gradnje Crkve hrvatskih mučenika te autor glasila Vila Velebita i Hrvatska vjernost istaknuo je da je knjiga pisana u dobrohotnom i korisnom stilu. Katolička crkva je univerzalna, dok su pravoslavne crkve pa tako i SPC nacionalna. SPC ima dodatak, svetosavlje kao dio vjerovanja koji se ne odnosi na Boga nego državu. SPC u ekumenske rasprave uključuju i političare, čak ateiste, navodi u knjizi Bogović, te konstantno krivotvore povijest u svoju korist. Bogović to prvi objašnjava promemorijom o odnosu povjerenstva SPD prema Stepincu. Katolička crkva ispada jedini branitelj hrvatskih interesa.

Dr. Bogović niti jednim poglavljem ne izlazi iz znanstvenog diskursa uz jasno davanje nade za buduće odnose. Sukobe među narodima mogu riješiti samo sveci i mučenici a ne političari i povjesničari, zaključio je dr. Bežen.

Sam autor biskup Bogović je zahvalio organizatoru predstavljanja Zvonku Ranogajcu, Božidaru Petraču i Alfi, kao i Anti Beženu.

„Ova knjiga nije kritiziranje pravoslavlja već poruka da u Crkvi ne bi smjelo biti elemenata nasilja što sadrži svetosavlje a što se i simbolički vidi na naslovnici knjige gdje Karađorđe drži ispred hrama Sv. Save isukani mač, dok papa Ivana Pavao II. ispred Crkve hrvatskih mučenika drži štap krbavskih biskupa. Bio sam u mnogim vjerskim komisijama u kojima su na drugoj strani bili srpski akademici. Dok oni kritiziraju Stepinca, meni nisu za vrijeme okupacije dijela Hrvatske dopustili posjetiti Hrvate”, istaknuo je biskup Bogović, prenosi Ika.

Facebook Komentari