Franck traži žurne mjere suda na sprječavanju nezakonitog odlučivanja izvanredne uprave

Iz Franka su danas reagirali na izjavu izvanrednog povjerenika Agrokora Fabrisa Peruška o tome da će nagodba biti donesena uz suglasnost Privremenog vjerovničkog vijeća, poručivši da su prisiljeni zatražiti od suda poduzimanje žurnih mjera koje će spriječiti daljnje skandalozno i nezakonito odlučivanje izvanredne uprave.

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško jučer je svojom usputnom izjavom novinarima u Opatiji nažalost potvrdio opravdanost naših višekratno izrečenih upozorenja. Pri kraju razgovora s novinarima, kao da se radi o nekoj banalnosti, rekao je da nema vremena za formiranje vjerovničkog vijeća te da će nagodba biti donesena uz suglasnost Privremenog vjerovničkog vijeća, čije članove je odabrao bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak, kaže se u priopćenju iz Francka.

Podsjećaju da je Visoki trgovački sud svojim rješenjem od 5. travnja ove godine ukinuo rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu od 26. siječnja o razvrstavanju vjerovnika u pet skupina.

Navode i da je Peruško odmah po objavi tog rješenja izjavio kako će prijedlog novog razvrstavanja u vjerovničke skupine dati u nekoliko idućih dana.

Od tada su prošla tri tjedna, a izvanredni povjerenik ne samo da nije sukladno svojoj zakonskoj obavezi i odluci suda predložio razvrstavanje vjerovnika u skupine, nego je svojom izjavom u Opatiji priznao da je on samo izvršitelj volje nekolicine vjerovnika koji su prisvojili pravo da odlučuju o prijedlogu mogućeg teksta nagodbe i načinu njenog usvajanja, upozoravaju iz Francka.

Ističu i da je Peruško ignoriranjem odredbi zakona o postupku izvanredne uprave i opstruiranjem sudskih odluka sam sebe diskvalificirao za daljnje obavljanje dužnosti izvanrednog povjerenika, a cijeli je postupak učinio nezakonitim.

Franck je prisiljen zatražiti od Trgovačkog suda u Zagrebu poduzimanje žurnih mjera koje će spriječiti ovakvo daljnje skandalozno i nezakonito odlučivanje izvanredne uprave. Velikoj većini vjerovnika uskraćeno je zakonsko pravo da sami ili putem svojih opunomoćenih predstavnika sudjeluju u kreiranju nagodbe. To će imati nesagledive štetne posljedice ne samo za većinu vjerovnika, već i za Republiku Hrvatsku u cjelini, zaključuju u svom priopćenju.

Izvanredni povjerenik Peruško jučer je na novinarsko pitanje tko će donijeti nagodbu, stalno ili privremeno vjerovničko vijeće, odgovorio privremeno te dodao da za stalno vjerovničko vijeće “nema vremena”.

Razgovara se sa svim sudionicima i izvanrednoj upravi su potreban mir i stabilnost kako bi bili fokusirani na postupke koje treba odraditi. Nema razloga da se rok za sklapanje nagodbe produljuje, istaknuo je uz ostalo Peruško u raspravi o utjecaju nagodbe u postupku izvanredne uprave u Agrokoru, koja je održana u okviru konferencije Hrvatsko novčano tržište.

Iz Francka, pak, već neko vrijeme prozivaju izvanrednu upravu Agrokora da ignorira odluke i rješenja Trgovačkog suda i Visokog trgovačkog suda (VTS) kao i argumente onih koji ne žele raditi po diktatu nekolicine vjerovnika, piše HRT.

Share This Article