Zakuhalo se oko migranata u BiH, Mektić traži uhićenje policijskog komesara Hercegovačko-neretvanske županije

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tvrdi da policijskog komesara Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Iliju Lasića “treba privesti i odrediti mu pritvor, jer je samovoljno zaustavio konvoj s migrantima, čime je počinio teško kazneno djelo”. Tvrdi da se tužitelj izjasnio da u ovom slučaju postoje elementi teškog kaznenog djela.

– Policijski komesar će morati biti priveden kako bi se izjasnio na okolnosti spriječavanja ovlaštenih službenih osoba u provođenju odluke Vijeća ministara BiH o transporu migranata u Selakovac, između Jablanice i Mostara, i za to će morati da snosi odgovornost – naveo je ministar sigurnosti. Nema pregovora ili pogađanja, kaže, s ljudima koji ne poštuju Ustav i zakon i stoga nije ni pokušao da priča s policijskim komesarom MUP-a HNŽ.

– Oko poštivanja Ustava u ovoj zemlji nema pregovora, jer bi to išlo ka anarhiji i bezakonju i raspadu zajednice u BiH – dodao je. Potvrdio je da nema dokaze da iza Lasića stoje određene politike, već ga samo interesira da se ispoštuje ustavna nadležnost.

– I od toga nema odstupanja – ustvrdio je Mektić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci. Oko 250 migranata, među kojima ima i djece, krenulo je jutros za Salakovac, a Mektić kaže da je tu kolonu jutros nenajavljeno zaustavio veći broj policajaca MUP-a HNŽ, s dugim oružjem i nekoliko službenih automobila, te uz prijetnju upotrebe sile “na brutalan način” zaustavili i zaprijetili da se mora vratiti nazad.

– Migranti se ne mogu vratiti nazad i mora se izvršti zakonska obaveza Ministarstva sigurnosti BiH. Međutim, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija – dodao je Mektić ističući da je pitanje hoće li se poštovati Ustav i zakon ili ne.

– Ako neće, onda je to raspad sistema – rekao je on Naveo je i da pojedini političari ovu migrantsku krizu žele da stave u kontekst političke kampanje. Tvrdi da se pojedinci na jedan način iživljavaju nad ovim ljudima, među kojima ima i ranjivih kategorija, koji, iako su ilegalni migranti, zaslužuju korektan način postupanja, u skladu sa svim međunarodnim konvencijama. – Držimo pod kontrolom i poduzeli smo niz konkretnih poteza da se zaustave nezakonite migracije preko BiH, iako to neki ne žele.

Povučen je niz poteza, među ostalog i zaštite graniuce, na kojoj su jutros samo pet migranata pojavilo, dan ranije 20. Prema onima koji su već ušli u BiH imamo obavezu da se ponašamo humano, u smilsu smještaja, istrane, higijene, zdravstvene zaštite – rekao je ministar sigurnosti BiH. U ovoj godini u BiH je ušlo, kaže, oko 4.000 migranata, od kojih većina nema adekvatne osobne dokumente, piše Fena.

Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) oglasio se u petak priopćenjem za javnost u kojemu se ne precizira tko je točno zabranio dolazak migranata u izbjeglički kamp u Salakovcu kod Mostara. “Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, niti Grad Mostar, nisu uopće kontaktirane niti konzultirane o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu.

Stoga se postavlja pitanje tko je i na koji način donio odluku o njihovu upućivanju u Hercegovačko-neretvansku županiju”, navodi se u priopćenju. Iz Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a navode kako je donošenje takve odluke “eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabiliziranja HNŽ-a” te da takvo što neće dopustiti.

“U tom kontekstu, županijska tijela sigurnosti, izvršavajući povjerene zadaće, dužna su jamčiti sigurnost svih građana Županije i poštivanje javnog reda i mira”, navodi se dalje u priopećnju. Iz Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a poručili su kako su svjesni teške situacije u kojoj se nalazi većina osoba koje su se iz različnih razloga našle na području BiH, te su pozivali odgovorna državna tijela “da pitanja njihova boravka rješavaju na ustavan i zakonit način”. “Suosjećajući s teškom sudbinom ljudi koji su morali napustiti svoje domove, izražavamo spremnost da, poštujući narečenu ustavnu strukturu BiH, sustavno i na najprihvatljiviji način rješavamo njihov status”, stoji na kraju priopćenja.

Ipak stižu

Konvoj od pet autobusa s migrantima, kojemu je jutros u blizini Konjica zabranjen prolaz prema Mostaru, ipak je u poslijepodnevnim satima nastavio put prema kolektivnom centru u Salakovcu kod Mostara, gdje bi migranti trebali biti smješteni, potvrdio je u izjavi za Fenu glasnogovornik Ministarstva sigururnosti BiH Admir Malagić. Na pitanje je li Ministarstvo sigurnosti BiH kontaktiralo vlasti u HNŽ-u po pitanju prihvata migranata, Malagić je kazao kako operativni dio provodi Služba za poslove sa strancima BiH.

– Mi za sada možemo potvrditi samo da je konvoj krenuo i nadamo se kako će do kraja dana migranti biti smješteni u centar u Salakovcu kako je i bilo planirano – kazao je Malagić, prenosi Fena.

Facebook Komentari