Grbin: Zašto da savjetnici vrate naknade, ako je sve bilo u redu

U Novom danu gostovao je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin.
USKOK se bavi aferom mailovi, ali i lex Agrokorom. U rasvjetljavanje afere uz Državno odvjetništvo i policiju, uključena je i SOA. Ne prestaju polemike u javnosti, a premijer poručuje da je lako biti general nakon bitke.

Premijer je jučer iz Sofije poručio da mirno spava.

Da spavaju mirno govorili su i Karmarko i Sanader, a znamo što je bilo iza tog ‘mirnog sna’.

Premijer je predložio podizvođačima savjetnicima da vrate naknadu za sve što smatraju da je suvišno i nezasluženo…

Ta izjava me izuzetno začudila, jer ako podizvođači nisu napravili ništa protuzakonito, kao što tvrde u HDZ-u, zašto bi vratili novac
Plenković je pokušao sanirati štetu i pokušao se izvući govoreći: ‘za ništa nisam kriv, ništa nisam znao’. Međutim, to u politici ne ide tako.

Je li dovoljna ostavka Martine Dalić?

Više je linija njegove odgovornosti. Dalić se nije ukazala po duhu svetom, ona je tamo bila zato što ju je Plenković postavio na tu poziciju i dao joj odgovornost, njena odgovornost nije samo oko Agrokora i oko grupe Borg. Ovdje se radi o jednoj konstantnoj politici netransparentnosti i sukoba interesa. Sljedeća linija odgovornosti je govorenje neistine građanima. Upozoravao sam na pisanje lex Agrokor, a sve do objave mailova Plenković je govorio nešto suprotno odnosno, lagao je. Premijer godinu dana ne govori istinu biračima. I treća linija odgovornosti je ta što je on bio uključen u proces.

Predsjednica traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Što ona zapravo želi?

Neki mediji su primijetili njen nerad, pa ju je pritisak medija natjerao da nešto radi, i sad ona treba stvoriti dojam da nešto rade. Tražim riječi kako bi opisao njeno ponašanje, a jedino što mi pada napamet je tragično.

Dalić sa skupinama koje se spominju oko lex Agrokora nije potpisala nikavu kaluzulu o zaštiti odnosno o neiznošenju podataka. Je li ona tu bila politički naivna?

Ne znam je li bila naivna, u to se se ne bih upuštao, ali znam da njeno ponašanje nije bilo zakonito. Drugi problem je korištenje privatnog maila. Koristila ga je da podaci koje je razmijenjivala ostanu privatni i da javnost ne može doći do njih. Koristila ga je za prikupljanje tajnih podataka, a kad su te informacije procurile traži od SOA-e da istraže tko je to pustio van. Ovdje se s njene strane radi o micanju odgovornosti, a za ono što se dogodilo ona je sama odgovorna.

Tražite izvanredne izbore, što može napraviti oporba?

Ovog tjedna smo u Saboru raspravljali o dva prijedloga Vlade, imamo problema, ne provode se reforme, a Vlada u proceduri ima samo dva prijedloga! Prijedlozi koje je Vlada do sada uputila nisu niti 10 posto onog što bi trebalo provesti, a već smo u svibnju.

Nije prošlo neopaženo da se malo SDP-ovaca jučer okupilo, za tako važno inicijativu? U sabornici su bila smo četiri zastupnika SDP-a.

Da mi je bilo svejedno, nije, dapače, bilo mi je nugodno da dan prije najavimo našu inicijativu i da ona u sabornici nema nikoga. To je pitanje na koje treba odgovoriti svatko od onih koji nisu došli.

Predsjednica RH oko slučaja Agrokor: Sastat ću se s premijerom i tražiti sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost

Facebook Komentari