U Vladi sastanak Peruška i koalicijskih partnera, Kosor: DORH i MUP počeli istraživati Grupu Borg

Završio je uži kabinet Vlade, a u 14.30 sati premijer Andrej Plenković sastao se s koalicijskim partnerima te povjerenikom za Agrokor, Fabrisom Peruškom. Sastanak je završio oko 16:15.

Nakon sastanka novinari su pitali za sadržaj sastanka i je li se spominjao nasljednik Martine Dalić, no sudionici za novog ministra nisu ništa čuli. Darinko Kosor rekao je da su DORH i MUP počeli istraživati Grupu Borg.

“Nagodba je glavni prioritet, mislim da ne ovisi o Martini Dalić, nego o vjerovnicima, imamo dva mjeseca da vidimo tko želi srušiti nagodbu”, rekao je Kosor i dodao da sve što se događalo zadnjih dana ne može srušiti nagodbu, nego nezadovoljni vjerovnici.

“Govorio sam da pojedinci moraju odgovarati za učinjeno, a DORH i MUP su počeli raditi jer su od mene tražili materijale sa sjednica Odbora za gospodarstvo”, rekao je Kosor.

………………………………………………………………………………………………………………

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor pri ulasku u Vladu kazao da ga u aferi s mailovima zanima “postoji li kaznena odgovornost pojedinaca koji su sudjelovali u procesu”.

“Političari uvijek imaju političku odgovornost. Siguran sam da premijer ima čiste ruke”, kazao je Kosor na pitanje imali li premijer Plenković odgovornost za ovu aferu. Prokomentirao je i potragu za nasljednikom ministrice Martine Dalić.

“HDZ će dati svog kandidtata. Tomislav Ćorić mi je prihvatljiv kao čovjek, ali HDZ mora dati svojeg kandidata za tu funkciju”, kazao je Darinko Kosor prije sastanka u Vladi, prenosi N1.

Prije sastanka u Vladi predsjednik reformista Radimir Čačić kazao je da snaga i utjecaj Martine Dalić bila u tome što je bila potpredsjednica Vlade za gospodarstvo. “Ako je premijer ne uspije zamijeniti s nekim tko je u stanju donositi ozbiljne odluke, to neće biti dobro”, kazao je Čačić te kazao da ne zna “tko je u igri” za nasljednika Martine Dalić.

“Ako će biti iz Vlade, logično bi bilo očekivati da će to biti Ćorić, a ako je izvana, nemam ideju tko bi to mogao biti”, rekao je Čačić te dodao bi problem bila Vlada bez potpredsjednika za gospodarstvo.

Ostavku Martine Dalić komentirao je HDZ-ov Milijan Brkić.

“Martina Dalić je donijela jedinu moguću, politički odgovornu, odluku da da ostavku. Nije ugodna situacija i nitko to nije priželjkivao, ne treba sada likovati nad time. Trebali bi svi mi biti odgovorni i gledati kako završiti procese, da se nagodba dovede kraju, da bude pravična i pravedne i da budu zadovoljni svi dobavljači, i onaj najmanji, te da Agokor iz ovoga izađe stabilan i da se zaštite radna mjesta”, rekao je Brkić novinarima, prenosi N1.

………………………………………………………………………………………………………………..

Ne, ja nisam novi ministar gospodarstva i o mojem angažmanu u tom smislu se nikada nije raspravljalo. Premijer Plenković otpočetka zna moj stav – ja sam jedini predsjednik parlamentarne stranke koji nije državni dužnosnik, jedini predsjednik parlamentarne stranke koji ne prima plaću iz državnog proračuna i tako će i ostati – poručio je šef HNS-a, Ivan Vrdoljak za 24sata.

Nemamo još novog ministra ili ministricu, važno nam je osigurati nagodbu, važno je da dođe do nagodbe kada je u pitanju Agrokor, u idućim danima definirati ime novog ministra ili ministrice i osigurati da vladajuća većina u hrvatskom parlamentu i Vlada nastave raditi svoj posao – poručio je Gordan Jandroković, piše N1.

Upitan ima li uži krug ljudi s kojim se razgovara, nije kazao ništa, a na pitanje zašto je otišla ministrica Martina Dalić, odvratio je samo: “To svi znaju”.

Novinari su pred zgradom Vlade ministra financija Zdravka Marića pitali tvrdi li nakon objave mailova i dalje kako nije bio uključen u pisanje lex Agrokora ministar financija je izjavio:

– Ja nisam sudjelovao u bilo kakvom aktivnom dijelu pisanja zakona i to se vidi iz mailova – kazao je Marić, piše Dnevnik.hr. Marić je još izjavio da Vlada prati razvoj događaja vezan uz rast cijena goriva te da se radi na cjelokupnom paketu poreznog sustava, čiji su integralni dio trošarine.

“Pratimo razvoj događaja, za sada ništa ne odstupa od naših nekakvih originalnih predviđanja i očekivanja”, kazao je Marić odgovarajući na pitanja novinara na ulasku u Banske dvore. “Naravno da ćemo nastaviti tim putem pa ćemo vidjeti. Radimo na cjelokupnom paketu poreznog sustava, trošarine su jedan integralni dio toga, ali u ovom trenutku vam ne mogu ništa više od toga reći”, izjavio je Marić, kojeg su novinari pitali hoće li se učiniti nešto s obzirom na rast cijena goriva. Prosječna cijena litre benzinskih goriva u Hrvatskoj u utorak je iznosila 10,41 kunu, što je za otprilike 10 lipa više nego dan ranije, podaci su s internetske stranice Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta – www.min-go.hr. Cijena litre benzinskih goriva premašila je razinu od 10 kuna 17. travnja.

Plenkovićeva pozicija je sigurna, ima potporu i koalicijskih partnera, poručio je ministar uprave Lovro Kuščević, prenosi Večernji.

Brkić: Premijer Plenković za sve procese koji su se događali unutar Grupe Borg nije znao, Dalić donijela jedinu moguću odluku

Peruško: Procesu ne pomaže psihoza koja se stvara u javnosti

Jandroković objasnio zašto je otišla Martina Dalić, a evo što kaže o novom ministru gospodarstva

Ivan Vrdoljak odgovorio na pitanje je li on novi ministar gospodarstva

Nino Raspudić: Premijer je politički mrtav, ali mu to nitko nije rekao

Gorivo opet poskupilo

Facebook Komentari