Nino Raspudić: Premijer je politički mrtav, ali mu to nitko nije rekao

Nino Raspudić, filozof i publicist gostovao je u N1 Studiju uživo.

Kako komentirate situaciju nakon jučerašnjeg “potresa” u Banskim dvorima? Kakva je sad strategija Andreja Plenkovića?

Čini mi se da on nema nikakve strategije, već da drži vodu koja curi sa svih strana. Mislim da je u ovoj situaciji Andrej Plenković već politički mrtav, ali mu to još nitko nije rekao.

Što mislite koliko je u sve premijer bio involviran?

Ne mogu sad špekulirati, jer vidimo da mailovi stalno cure, pa da ne ispadne da se popodne pojave drugi i da bude sam krivo prognozirao. Već 15 godina svi izbjegavaju hotmail jer je nesiguran, a ona ga koristi, to je nevjerojatno!

Što mislite, bi li bilo bolje da se Plenković “riješio” Dalić zajedno s Ramljakom?

Vi govorite kao da je on autonoman politički subjekt, pa da on može odlučiti tko će kada otići ili će ostati. Ako se prisjetimo, nije u HDZ došao svojim snagama. HDZ možemo gledati kao golema, velika zahrđala kola, koja su dominantna na hrvatskoj oranici i svatko malo na njih netko zasjedne. Plenković mi djeluje kao da je padobranom spušten na vodstvo HDZ-a. Čovjek se našao na mjestu na kojem ne treba biti, on nema veze s HDZ-om.

Što mislite, tko će biti nasljednik Martine Dalić, može li to postati Ivan Vrdoljak. Gostujući jutros u našem programu Radimir Čačić je kazao da ‘nitko zdrave pameti ne razmišlja o Vrdoljaku kao ministru’

Nakon onoga što je napravio s HNS-om, spali su na jedan posto potpore, a dali su im da vode obrazovnu reformu za što je potrebno postići najveći konsenzus, ništa me od njega (premijera, op.a.) i vrhuške ne bi iznenadilo, pa i to da se Vrdoljak vrati u sedlo.

Nakon svega možemo li očekivati prijevremene izbore?

Većina je najtanja i najkrhkija u povijesti, ne samo po brojkama već i po heterogenosti, s jedne strane je Pupovac, a s druge Glavaš. Imamo i prebjega Sauchu koji je to napravio kad se protiv njega vodi postupak. To je žalosna istina hrvatske stvarnosti i parlamentarne većine.

Potres u HDZ-u nakon odlaska M. Dalić: Plenkovićeva pozicija je oslabljena! Prijevremeni izbori sada su sve izvjesniji…

Facebook Komentari