Kosor: Bujanje govora mržnje odgovornost je vladajućih Radina, Pupovca i Kajtazija. Oni su na vlasti u RH

Bivša premijerka Jadranka Kosor osvrnula se na novo izvješće Europske komisije protiv rasizma i netolerancije Vijeća Europe u kojem Vijeće Europe (ECRI) upozorava da u javnom diskursu u Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma.

“To je odgovornost i vladajućih Radina, Pupovca i Kajtazija. Oni su na vlasti u RH”, upozorila je bivša premijerka na Twitteru.

Izvješće je pripremljeno nakon posjeta ECRI-ja Hrvatskoj u travnju 2017., a odnosi se na razdoblje do 7. prosinca 2017. Riječ je o petom takvom izvješću. “Rasistički i netolerantni govor mržnje u javnom diskursu eskalira; glavne mete su Srbi, LGBT osobe i Romi. Sve više jača nacionalizam, posebno među mladima, uglavnom u obliku veličanja fašističkog ustaškog režima. U regionalnim medijima i na internetu, uobičajeni su rasistički i ksenofobni izrazi protiv Srba, LGBT osoba i izbjeglica, kao i uvredljiv jezik o Romima. Događaju se i fizički napadi na te skupine, kao i na njihovu imovinu”, stoji u sažetku izvješća.

DOKUMENT Europska komisija protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) kritizira Hrvatsku: U javnom diskursu sve je više prisutan rasistički i nesnošljiv govor mržnje. Glavni ciljevi su mu Srbi, LGBT osobe i Romi

Facebook Komentari