Užas u Zadru: Roj pčela napao psa, vlasnik ga neuspješno branio

Nezapamćeni napad roja pčela na psa zbio se u četvrtak nešto iza podne u dvorištu jedne obiteljske kuće u Ulici Stanka Vraza na predjelu Mocire, objavio je Zadarski list.

Nažalost, pas je, kako nam je kazao veterinar Marino Mirčeta, u čiju ambulantu je dovezen na liječenje, doživio anafilaktički šok te je uginuo u noći na petak, najvjerojatnije od zatajenja srca. Govoreći o ovoj tragičnom događaju Branka Soldo, u vlasništvu čije obitelji je bio uginuli pas, kobnog poslijepodneva njihova bretonskog španijela Ćiru, koji je je s njegovih pet godina bio u punoj snazi, napao je roj pčela.

– Moj suprug Ivan bio je u našoj kući kada je iz dvorišta u kojem se nalazi boks s našim Ćirom čuo zvukove koji su zvučali kao da ga se kolje. S obzirom da je naš pas tada trebao biti u svojem boksu, odmah je istrčao u dvorište kako bi utvrdio o čemu se radi. Rekao mi je kako je ugledao ogroman roj pčela koji se okomio na našeg Ćiru i nemilosrdno ga ubadao. Zbog opasnosti da tolike silne pčele ne počnu i njega ubadati odlučio je uzeti šmrk i početi polijevati vodom po psu i pčelama, ali ovi insekti nikako nisu odustajali, govori Branka Soldo dodajući kako su tek nakon polusatnog polijevanja i borbe pčele odustale.

– Suprug je o ovom strašnom događaju odmah izvijestio mene i našeg sina Antu koji je ubrzo došao s posla te počeo čistiti Ćiru od goleme količine žalaca koje su bile po njegovu tijelu. Kazao mi je kako je samo po ušima i drugim dijelovima glave psa izvadio oko 100 žalaca, a o njihovu broju zabodenom u tijelo i ne govorimo. Psa koji je cijelo vrijeme cvilio, tulio od strašnih bolova odvezli su potom veterinaru gdje su mu dali dvije injekcije. Ovo je Ćiru djelomično smirio jer je prestao cvilili. Međutim, kako po dolasku kući naš pas nije mogao stajati na nogama, ponovno smo ga odveli veterinaru koji ga je ostavio na promatranju, priča ova Zadranka koja je u petak ujutro nazvala veterinara koji joj je rekao kako će Ćiro tijekom noći imao epileptične napade, da je udarao glavom o zid i da je do jutra uginuo.

– Još uvijek sam u šoku od ovih strašnih vijesti. Pod velikim sam stresom, teško mi je to prihvatiti. Dugo sam plakala. Mojem suprugu je također grozno jer je taj napad pčela gledao svojim očima. Ćiro je bio prekrasan pas koji nama nije bio samo pas. Kupili smo ga prije dvije godine, a i prije njega smo imali bretonskog španijela koji je s nama živio 17 godina, kaže Branka Soldo.

Pojašnjavajući što je organizmu ovoga psa izazvao tako veliki broj uboda pčela veterinar Marino Mirčeta rekao je kako je žalce pronašao i u sluznici oka od kojih je jedno bilo posve crveno, a na glavi su mu krvne žile vrlo blizu kože. Dodao je kako su mu vlasnici psa rekli kako su pčele najprije došle u gajbicu s pticom, a kada je pas počeo lajati prešle su na njega.

– Skup toskina koji izlaze iz žalca pčele kod psa je izazvao anafilaktički šok i životinja je pokazivala jake neurološke ispade, trzanje mišića … Kada su ga vlasnici popodne doveli kod nas ti simptomi nisu bili tako drastični, ali su se nakon nekoliko sati počeli intenzivirati neurološki napadi, trzanje glavom i mišićima, a najintenzivniji su bili tijekom noći, 10- 12 sati od uboda. Obišao sam psa dvaput tijekom noći i bilo mi je teško gledati te napade. Konačni razlog smrti najvjerojatnije je zatajenje rada srca, govori Mirčeta dodajući kako mu je ovo prvi ovakav ekstreman slučaj, budući da se dosad susretao sa slučajevima u kojima pas pokušava uhvatiti i naposljetku pojede jednu pčelu ili osu, nakon čega mu otekne jezik ili sluznica.

Branka Soldo nam je kazala kako je po ovoj tragediji kontaktirala pčelarske udruge i savez u Zadru i u Zagrebu, međutim nije došla do nekih većih rezultata.

– Saslušali su me, a mislim da nisu u mogućnosti nešto napraviti. Znam da je za našeg psa sada kasno, ali možda bi bilo korisno da se zna kako se među kućama u Zadru nalaze košnice s pčelama, što je rezultiralo kobnim posljedicama, priča Soldo koja je rekla kako nema snage zvati veterinarsku inspekciju kako bi ova služba reagirala.

Facebook Komentari