Donald John Trump poziva druge zemlje da povećaju pritisak na Iran, a ajatolah Ali Hamenei pozvao je sve muslimane da budu jedinstveni i ulažu u znanost

Administracija američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa pozvala je druge zemlje da povećaju pritisak na Islamsku Republiku Iran zbog njegove uključenosti u sukobe na Bližnjem Istoku.

U priopćenju iz Bijele kuće kritizira se Iransku revolucionarnu gardu uz tvrdnje da ona širi destabilizirajući utjecaj diljem Bližnjeg Istoka, čak i kada su iranski ljudi žrtve ekonomije koja se bori s problemima.

U priopćenju iz američke Bijele kuće se optužuje Iransku revolucionarnu gardu da je ispalila projektile na Državu Izrael ranije ovoga tjedna, u eskalaciji sukoba koja je potaknula strahovanja od izbijanja šireg sukoba koji bi mogao izbiti u toj regiji. Također se optužuje iranske saveznike u Republici Jemenu da su ispalili balistički projektil na Kraljevinu Saudijsku Arabiju

U priopćenju se optužuje Iransku revolucionarnu gardu da je ispalila projektile na Državu Izrael ranije ovoga tjedna, u eskalaciji sukoba koja je potaknula strahovanja od izbijanja šireg sukoba koji bi mogao izbiti u toj regiji. Također se optužuje iranske saveznike u Republici Jemenu da su ispalili balistički projektil na Kraljevinu Saudijsku Arabiju.

Američki predsjednik Donald John Trump jučer je telefonski razgovarao s premijerkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresom Mary May. Oboje čelnika osudilo je iranske balističke napade iz Sirijske Arapske Republike na Državu Izrael te su razgovarali o tome kako najbolje odgovoriti na iransko ponašanje, navela je Bijela kuća, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Država Izrael je oštro odgovorila na iransko lansiranje projektila pokrećući zračne i raketne napade koji su, kako je priopćeno, pogodili “gotovo sva” iranska infrastrukturna mjesta u Sirijkoj Arapskoj Republici. Izraelski premijer Benjamin “Bibbi” Netanyahu u četvrtak je rekao da je iransko ispaljivanje raketa iz Sirije prešlo crvenu crtu, dodavši da Država Izrael neće dopustiti Iranu da se vojno utvrdi u Siriji.

Američki predsjednik Donald John Trump jučer je telefonski razgovarao s premijerkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresom Mary May. Oboje čelnika osudilo je iranske balističke napade iz Sirijske Arapske Republike na Državu Izrael te su razgovarali o tome kako najbolje odgovoriti na iransko ponašanje, navela je Bijela kuća

Islamska Republika Iran pak tvrdi da u Sirijskoj Arapskoj Republici ima samo savjetnike, ali ne i vojne snage, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei (punim imenom: sajed Ali Huseini Hamenei),  pozvao je u subotu sve muslimane da budu jedinstveni i ulažu u znanost, rekavši da će to onemogućiti dominaciju “neprijatelja” poput SAD-a nad islamskim zemljama.

Šijitska Islamska Republika Iran bori se sa sunitskom Kraljevinom Saudijskom Arabijom za utjecaj na Bližnjem Istoku. Dvije regionalne sile podupiru sukobljene strane u ratovima u Republici Jemen i Sirijskoj Arapskoj Republici, kao i suparničke političke skupine u Republici Irak i Libanonskoj Republici.

Država Izrael je oštro odgovorila na iransko lansiranje projektila pokrećući zračne i raketne napade koji su, kako je priopćeno, pogodili “gotovo sva” iranska infrastrukturna mjesta u Sirijkoj Arapskoj Republici. Izraelski premijer Benjamin “Bibbi” Netanyahu u četvrtak je rekao da je iransko ispaljivanje raketa iz Sirije prešlo crvenu crtu, dodavši da Država Izrael neće dopustiti Iranu da se vojno utvrdi u Siriji

“Danas, svaki pokret koji vodi uzajamnom razumijevanju islamskih skupina i sekti je dobra stvar, a ovo okupljanje je primjer pokreta za ujedinjenje islamske nacije”, rekao je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei (punim imenom: sajed Ali Huseini Hamenei) na svojim internetskim stranicama.

“Znanstveni pokret mora ubrzati stvari i islamska nacija mora ponovno doseći znanstvene i civilizacijske visine kako neprijatelji islama i Amerikanci ne bi mogli dominirati islamskim zemljama”, poručio je ajatolah sudionicima skupa o doprinosu šijita znanosti.

Islamska Republika Iran često poziva muslimane na jedinstvo i pomoć u sukobu sa zakletim neprijateljem – Sjedinjenim Američkim Državama.

“Znanstveni pokret mora ubrzati stvari i islamska nacija mora ponovno doseći znanstvene i civilizacijske visine kako neprijatelji islama i Amerikanci ne bi mogli dominirati islamskim zemljama”, poručio je ajatolah sudionicima skupa o doprinosu šijita znanosti

Službeni Washington se u utorak povukao iz nuklearnog sporazuma s Islamskom Republikom Iran i zaprijetio sankcijama protiv inozemnnih tvrtki koje posluju s tom azijskom zemljom.

Službeni Teheran odbacuje optužbe da pokušava razviti nuklearno oružje i tvrdi da njegov nuklearni program služi miroljubivim ciljevima, kao što su proizvodnja električne energije, poljoprivreda i medicina. (Theo Ljubić, Reuters)

Share This Article